E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAksu Enerji’de ‘Göltaş’ beklentisi---

Aksu Enerji’de ‘Göltaş’ beklentisi

Aksu Enerji’de ‘Göltaş’ beklentisi
05 Ağustos 2015 - 06:32 borsagundem.com

Aksu Enerji’nin yüzde 25 oranında iştirak ettiği Göltaş Enerji’nin satışı için düğmeye basıldı

Yılın ilk çeyreğinde 3.5 milyon lira kar açıklayarak dikkatleri üzerine çeken Aksu Enerji’de yeni beklenti Göltaş Enerji’nin satışı. Şirket, yüzde 25 oranında iştirak ettiği Göltaş Enerji’nin satışıyla ilgili ilk adımın atıldığını geçtiğimiz günlerde açıkladı. 10 Temmuz 2015 tarihinde KAP’a yapılan açıklamada şu detaylara yer verildi:

“Şirketimiz tarafından 01.06.2015 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklamada belirttiğimiz üzere, Göltaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş 'de bulunan iştirak paylarımızın, tamamının muhtemel satışına ilişkin olarak; satışı hususunun Yönetim Kurulumuzca değerlendirilebilmesi ve potansiyel alıcı arayışına başlanabilmesini teminen, satış fiyatının tespiti için PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti.
ile Değerleme Hizmetlerine İlişkin Danışmanlık Sözleşmesi imzalanmıştır. Değerleme şirketi tarafından belirlenecek fiyat üzerinden alıcı bulunması doğrultusunda, şirketimiz iştirak payı satışına ilişkin görüşmelere başlanılacaktır.”

GÖLTAŞ ENERJİ’NİN SERMAYESİ 32 MİLYON LİRA

Aksu Enerji’nin sermayesi 8.3 milyon lirayken yüzde 25 oranında iştirak ettiği ve satışa hazırlanan Göltaş Enerji’nin sermayesi 32 milyon lira. Göltaş Enerji’nin en büyük hissedarı ise yüzde 67.69 ile Göltaş Çimento. Göltaş Elektrik Üretim A.Ş.’nin yüzde 3.23, Şevket Demirel’in de yüzde 3.61 oranında payı bulunuyor. 

ŞİRKETİN AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 216 MİLYON LİRA

Göltaş Enerji’nin faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre 2014 yılında 135.854.791 kWh enerji satışı yaparak 25.065.092 liralık ciro elde edildi. Şirketin 2014 yıl sonu itibarıyla toplam varlıkları 185 milyon liraya ulaşırken, aktif büyüklüğü 216.4 milyon lira. 

ÜRETİMİN TAMAMI HES

Göltaş Enerji üretiminin tamamını Hidroelektrik Santrali (HES) olarak gerçekleştiriyor. Şirketin, Muğla ili Fethiye ilçesindeki Eşen Nehri üzerinde kurulu olan, 43.4 MWm gücündeki Eşen-2 HES ve 60 MWm gücündeki Eşen-1 HES tesislerinde yenilenebilir kaynağa (hidro) dayalı olarak enerji üretiliyor. 
Toplam 103.4 MWm kurulu gücündeki tesislerden Eşen-1 HES yıllık ortalama 216.3 GWh enerji ve Eşen-2 HES tesisi de yıllık ortalama 187.5 GWh enerji olmak üzere yıllık toplam 403.8 GWh enerji üretecek şekilde planlanmış.

YENİ ÜRETİM ALANLARINA ODAKLANIYOR

Şirket hidroelektrik enerjisinin yanı sıra güneş, rüzgar ve jeotermal kaynak türlerinde yeni enerji projelerinin geliştirilmesi için çalışmalara devam ediyor. 
Bu kapsamda; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş olan projelerin ihalelere çıkarılma süreçlerinin takip edildiği belirtiliyor.  Güneş enerjisinden elektrik üretmek amacıyla, Isparta Keçiborlu ilçesi sınırları dahilinde geliştirilen lisanslı Güneş Enerjisi Santrali projesi ile EPDK’ya önlisans başvurusu yapılmış durumda. TEİAŞ tarafından il bazındaki Güneş Enerjisi Projeleri yarışmasının gerçekleştirilmesi bekleniyor. TEİAŞ tarafından Isparta-Afyon bölgesi için açıklanan 18 MW’lık kapasite hakkında yapılan yarışma duyurusunda şirket davet edilen 27 firma arasında yer alıyor. 
Bu arada, lisanssız güneş enerjisi konusunda grup şirketlerinden Elmasu, Elmataş, Orma ve Orkav şirketlerinin 1’er MW’lık lisanssız güneş enerjisi santrali kurabilmeleri için gerekli olan uygun arazilerin bulunması, gerekli yasal prosedürlerin takip edilmesi, müracaatların yapılması konusunda girişimlerin devam ettiği vurgulanıyor.

RÜZGAR ENERJİSİ İÇİN ÖNLİSANS YARIŞMASI BEKLENİYOR  

Rüzgar enerjisinden elektrik üretmek amacıyla, Isparta ili Gelendost ilçesi Yeşilköy, Burdur ili Ağlasun Beli, Çeltikçi, Kemer ve Yeşilova ilçeleri ve Muğla ili Kavaklıdere ilçesi sınırları içerisinde gerekli girişimlerin başlatıldığı kaydediliyor. Bu kapsamda rüzgar ölçüm direkleri kurulumları gerçekleştirilerek Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne kabulleri yaptırıldığı vurgulanıyor. Gerekli testler yapıldıktan sonra EPDK onayıyla TEİAŞ tarafından iller bazında düzenlenecek olan önlisans yarışmalarına müracaat kararı alınmış durumda. 

DENİZLİ’DE JEOTERMAL ENERJİ ÜRETİMİ HAZIRLIĞI

Öte yandan, jeotermal enerji konusunda, Denizli-Buldan/Sarayköy’de yaklaşık 45.000 dekarlık bir alan üzerindeki 27 numaralı Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatı’na dair yapılan protokol dahilinde jeolojik araştırmaların devam ettiği belirtiliyor. Araştırmalar kapsamında bu konuda dünyanın en önemli şirketlerinden biri olan  Schlumberger/GeothermEX’den de danışmanlık hizmeti alınıyor.  

GÖLTAŞ ENERJİ’NİN DEĞERİ NE KADAR?

Bu sorunun yanıtını PricewaterhouseCoopers’ın hazırlayacağı rapor verecek. Satış değeri Aksu Enerji için çok önemli çünkü yüzde 25’i şirketin kasasına nakit olarak girecek. 
Göltaş Enerji’nin bilanço verilerine bakıldığı zaman oldukça karlı bir şirket olduğu görülüyor. Şirketin 2014 yıl sonu itibarıyla toplam varlıkları 185 milyon liraya ulaşırken, aktif büyüklüğü 216.4 milyon lira.
Aksu Enerji’nin piyasa değeri ise 110 milyon lira seviyesinde. 
Göltaş Enerji 2014 yılında yaklaşık 136 milyon kWh üretim ve satış yapsa da toplam kapasitesi 403 milyon kWh. Şirketin satışı ve değerleme raporlarında toplam üretim kapasitesinin baz alınacağı belirtiliyor.  
Bu arada, şirket Eşen-1 yatırım harcamaları dolayısıyla 60 milyon euro uzun vadeli kredi kullanmış. 2012 yılında ilk anapara ve faiz ödemesi başlayan borç 2014 yılı sonu itibarıyla 41 milyon euroya gerilemiş durumda. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 13,99
En Yüksek: 14,22
En Düşük: 13,87
Değişim 0,29 %
FK: 35,86
PD / DD: 14,94
İşlem Hacmi 10.339.262
Toplam Adet: 739.693
Ağırlıklı Ort.: 14,04
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)