E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsa aşkına 10 bin kilometre---

Borsa aşkına 10 bin kilometre

Borsa aşkına 10 bin kilometre
30 Ocak 2015 - 07:55 borsagundem.com

Elektrik Mühendisi Kıran, “Niye kaybediyorum?” sorusuna yanıt bulmak için girdiği arayışta Borsa Okulu’yla tanışıyor

BURAK TAŞÇI – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Borsa Okulu’ndayız. Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’ne sahilden vuran güneş koridorlara sızıyor. Güneş hayat demek, bu sınıfta da her dönem yatırımcılar hayata yeniden başlıyor. Ders bitmiş, yüzler gülüyor. Saatlerce, alın teri birikimlerini sağlıklı yönetebilmek adına sermaye piyasalarının usta isimlerini dinleyen katılımcılar, yatırım stratejisini daha iyi kavramış, bilgi düzeyleri katlanmış, bilinçli tasarruf sahibi olarak evlerine dönüyor. Bir hafta sonraki dersi heyecanla bekliyor…

Gündem Medya Grubu - Bahçeşehir Üniversitesi - Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği’nin dev projesi Türkiye’nin ilk ve tek Borsa Okulu’nda, yatırım yapmak için profiline uygun ürün nasıl seçilir sorusuna yanıt bulan isimlerden biri de Murat Polat Kıran. Hiç üşenmiyor, her hafta sonu Gaziantep’ten İstanbul’a geliyor. Geliyor çünkü, işin sırrını bilmeden hisse almanın acısını tatmış. Sağdan soldan ‘onu al, bunu da al’ tavsiyesinde girdiği borsada ilk tüyoyla kazanınca iş kolay sanıyor.  Ama ardından piyasa dolandırıcılarının ağına düşüp, kendince hatırı sayılır bir nakiti kaybedince tuzağın farkına varıyor. 

Ancak  ‘borsa gazisi’ Gaziantepli Kıran, bir ‘yara’yla ağlayan yatırımcılardan değil. Aksine, “Ben niye kaybettim?” sorusunu kendine soranlardan. İşte bu soru, tiryakisi olduğu Borsagundem.com’da Borsa Okulu’nu gördüğü an yanıtını buluyor.  Murat Polat Kıran o günden bugüne geçen zamanı, “Borsa Okulu linkini tıkladım, okudum, hoşuma gitti. Evet, bu benim için faydalı olabilecek tek eğitimdi. Ders alanların yorumlarını okudum, çok etkilendim. Ve gelmeye karar verdim. Şimdi ne kadar doğru bir adım attığımı anladım. Kendimi çok şanslı hissediyorum” sözleriyle özetliyor.

Her hafta sonu, gidiş geliş 2 bin kilometreyi aşan bir diyardan İstanbul’a Borsa Okulu’ndaki derslere koşan Kıran, 5 hafta süren dönem boyunca katedeceği 10 bin kilometre yolculuk için sızlanmıyor çünkü bilinçlendiği için sevinç duyuyor.  “Bu kilometreler, bu kazanımlar için az bile…” diyor.

Gaziantepli Elektrik Mühendisi Murat Polat Kıran’ı dinliyoruz…



“BORSAYA GİRER GİRMEZ KAZANICA KOLAY SANDIM, ALDANDIM”
Borsagundem.com: Mesleğiniz nedir, nereden geliyorsunuz?


Murat Polat Kıran: Elektrik Mühendisiyim. Gaziantep’ten geliyorum. Antep’te kendi işimi, serbest elektrik müteahhitliği yapıyorum.

-Borsayla nasıl tanıştınız?

Murat Polat Kıran: Bir miktar nakitim vardı, değerlendirmek istedim. Çok bilgim yoktu ama çevremden etkilendim ve borsaya giriş yapma kararı aldım.

- Kaybınız oldu mu ilk zamanlarda?

Murat Polat Kıran: Evet, kaybettim... Çevremden bir kaç tüyo geldi önce ama benim en büyük talihsizliğim borsaya ilk girer girmez kazanmam oldu.

-O mu aldattı sizi?

Murat Polat Kıran: Doğrudur, o beni aldattı. İlk girdiğim anda kaybetseydim daha bilinçli olurdum, öğrenmeye çalışırdım. Ben bildiğimi zannettim kazanınca. Gayet güzeldi ama sonra, tabi kazançta gitti öz sermayeden normal parada gitti. Bir yerde yanlış olduğunu anladım.  “Ne yapabilirim?” dedim, internette arayışa girdim. Bu konudaki kitapları, makaleleri araştırırken, devamlı takip ettiğim Borsagundem.com’da Borsa Okulu linkini gördüm. Heyecanlandım, tıkladım, ders içeriğine baktım. Gayet hoşuma gitti, tam benim için faydalı olabilecek bir eğitimdi. Daha önce bu kursa girmiş kişilerin yorumlarını okudum, çok etkilendim. Ve okula gelmeye karar verdim.  Şimdi kendimi şanslı hissediyorum.



“ESKİSİ GİBİ AL-SAT YAPMAKTAN VAZGEÇTİM”
- Faydasını görüyorsunuz o halde…

Murat Polat Kıran: Evet, evet…  Teknik analizden, mali analizden haberim, bilgim yoktu. Buraya gelince öğrendim. Ve o ilk borsaya girdiğim zaman ki cesaretimin bir cahil cesareti olduğunu fark ettim. Şu anda mesela bazı şeyleri çok iyi bilmeme rağmen bir hisse senedi alırken satarken düşünüyorum. Bilinçlendim.  Öyle eskisi gibi al-sat yapmaktan vazgeçtim çünkü öğrendik bazı şeyleri. Hakikaten o zamanlar çok cesaretliymişiz…

-Peki, uzun vadeli yatırım mı yapıyorsunuz kısa vadeli yatırımlar mı yapıyorsunuz?

Murat Polat Kıran: Eskiden de kısa vadeli yatırımlar düşünüyordum. Şimdi kısa ama biraz daha orta vadeli diyelim..

-Genelde seçtiğiniz hisseler hangisi? Mesela şu anda batık olan şirketler var biliyorsunuz.

Murat Polat Kıran: Evet batık olan şirketler var, endeks 100’ün dışına çıkmamaya ilk baştan beri  özen gösteriyordum. Prensibim oydu. Şu anda düşüncelerim değişiyor, endeks 30’dan dışarı çıkmamayı düşünüyorum. Endeks 100 bile  tehlikeli.

-Peki, Borsa Okulu’nu çevrenize tavsiye eder misiniz?

Murat Polat Kıran: Elbette tavsiye ederim. Çünkü biz ancak zarar ettikten sonra öğrenme kararı alıyoruz. Bir tasarruf sahibi eğer borsada bir yatırım yapacaksa öncelikle işin inceliklerini, stratejisini öğrenmeli. Ancak o zaman çok dikkatli olacaktır. Tıpkı şu an benim yaptığım gibi… 

-Peki, piyasayı nasıl buluyorsunuz? Halka açılan yeni şirketler var, eski köklü şirketler var, size göre  durum nedir?  

Murat Polat Kıran:
Şu an borsa 90 bini devirdi ama biraz daha yolu var gibi görünüyor. Bu iyimser anlamda gideceği yönünde... Bence şöyle bir 100 bine kadar gider ondan sonra da bir düzeltme yapar diye düşünüyorum. (FOTOĞRAFLAR: SİNAN ÖZEL)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)