E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisHalil Güvener’in Çeşme’deki binaları yıkılıyor---

Halil Güvener’in Çeşme’deki binaları yıkılıyor

Halil Güvener’in Çeşme’deki binaları yıkılıyor
26 Mayıs 2015 - 15:23 borsagundem.com

Bir dönemler borsanın önemli spekülatörleri arasında yer alan Halil Güvenir’in binaları ‘kaçak’ olduğu gerekçesiyle yıkılıyor

Ünlü spekülatör Halil Güvener’in Çeşme’deki bağcılık faaliyetlerini gösterdiği binalarında dün itibarıyla yıkım işlemlerine başlandığı ortaya çıktı. Çeşme’de şaraplık üzüm bağı satın aldığını, üreteceği şarap ve meyve sularıyla Avrupa’ya açılacağını iddia eden Halil Güvener’in Çeşme’deki tesislerinin kaçak olduğu, 2009’dan beri yıkım kararı bulunduğu anlaşıldı. Dün bölgeye gelen yıkım ekipleri binalara müdahale etti.

Güvener’in aile şirketi Çeşme Bağcılık ve Organik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Söksa Pazarlama yatırımları olarak borsaya girmeyi planladığı biliniyor. 25 Mayıs'ta yani dün Çeşme Bağcılık İşletmeleri’nde başlayan yıkımın yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.

BORSAYA GİRMEYİ PLANLIYORDU

Halil Güvenir’in en büyük hayali Çeşme Bağcılık’ı borsaya taşımak olduğu biliniyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir dönem Doğusan’ı borsadan ele geçiren ve Erzincan Valisi ile karşı karşıya kalan Güvener’i, 2.5 milyon lira değerinde yolsuzlukla suçlamıştı. Halil Güvener hakkında suni kâr ve şirketlerini zarara uğratmak gibi iddialarla suç duyurusu yapılmıştı.

Bir dönemlerin ünlü borsa spekülatörlerinden Halil Güvener’in, yüzde 51’ini, 1995 yılında Kalkınma Bankası’ndan aldığı Söksa’nın batmasından bu yana taşıdığı ‘bir borsa şirketinin patronu olma’ umudu dün itibarıyla suya düştü.

1998 yılında şirketin İş Bankası’na olan borçları nedeniyle Söksa çalışamaz duruma gelmişti. Daha sonra şirketin faaliyet alanını genişletip ismini de Söksa Pazarlama olarak değiştiren Güvener, şarap ve bağcılık işlerine de el atmış, Çeşme Bağcılık, AGC Ana Gayrimenkul isimli şirketler aracılığıyla diğer alanlardaki faaliyetlerini yürütmeye çalışmıştı. Fakat bu dönemlerde bile Halil Güvener SPK’nın hem yasaklılar, hem de usulsüz işlemler nedeniyle cezalı listesinden kurtulamamıştı.

Söksa’yı Söksa Pazarlama ismiyle yeniden borsaya kote etmeye çalışan Güvener, 2003 yılında bununla ilgili büyük çabalar göstermiş, hatta SPK’nın beyaz bir sayfa açarak bu konuda kendisine yardımcı olduğunu iddia etmişti.

O dönem Söksa Pazarlama’nın hesaplarını inceleyen SPK, 2003 ve 2005 yılları arasında bu şirket ve iştirakleri arasında oldukça ciddi büyüklükte usulsüzlükler tespit ederek Halil Güvener ve yakın çevresi hakında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunma kararı almıştı. 2003 ve 2005 yılları arasında Halil Güvener’e ait ve halka açık olan Ana Turizm, Söksa İplik ve Çeşme Bağcılık isimli şirketlerin karlarının suni olarak artırıldığını tespit eden SPK, buna yönelik danışıklı satış işlemleri, hileli ve gerçeğe aykırı muhasebe işlemleri yaptığı gerekçesiyle şirket yetkilileri hakında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunma kararı almıştı.

CEZA ÜZERİNE CEZA

Halil Güvener’in en fazla dikkat çeken tarafı, bir hissede manipülatif işlemler yaptığı gerekçesiyle daha önce SPK’dan yasak yemiş olmasına rağmen aynı hisse senedinde defalarca ve aynı gerekçelerle tekrar tekrar yasaklanmış olması. 2005 yılında önce de defalarca ceza ve yasak yemiş olan Güvener daha sonra bu yasaklarının kaldırılmasıyla yeniden borsada boy göstermeye başladı. 2007 yılının Şubat ve Mart aylarında Kerevitaş hisselerindeki işlemleri nedeniyle borsada işlem yapma yasağı yiyen Güvener, yasaklıyken bile aynı hisse senedinde 2008 yılının Temmuz ayında bir daha SPK tarafından yasaklandı. 2007 yılının son ayında Vakko hisse senedinde yaptığı işlemler nedeniyle de yasak alan Güvener’in çevresindeki isimler ve şirketler de yasak yemekten kurtulamadı. AGC Ana Gayrimenkul isimli şirketi Kerevitaş ve Vakko’da, Çeşme Bağları isimli şirketi Kerevitaş’ta, Güvener Tekstil isimli şirketi yine Kerevitaş’ta borsa yasaklısı haline gelen Güvener, şirketlerini yönetirken özel durum açıklamalarını SPK tebliğine uygun olarak yapmadığı gerekçesiyle, dokuz kez de idari para cezasına çarptırıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)