E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİşte Odaş sürprizi---

İşte Odaş sürprizi

İşte Odaş sürprizi
25 Şubat 2015 - 06:35 borsagundem.com

Daha üretilmemiş maden rezervi bilançoya 260 milyon lira kar olarak yazıldı. Hisseler tırmanışa geçti...

BORSAGUNDEM.COM/ARAŞTIRMA SERVİSİ

Odaş Enerji hisseleri son 4 ayda 4 liradan 10 liraya ulaştı. Hisseler dün de yüzde 11 prim yaparak en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Hissede gerçekleşen sert fiyat hareketlerinin perde arkası incelendiğinde bilançoya yansıyan ilginç bir olay ortaya çıkıyor. 42 milyon lira sermayesi olan şirket, Çanakkale’deki kömür madenine biçilen 290 milyon liralık değerin 260 milyon lirasını 2013 yılı bilançosuna kar olarak yansıttı. 25 yılda üretilmesi planlanan madenin bilançoya bu şekilde işlenmesi piyasada önce net olarak algılanamadı çünkü, borsa tarihinde eşine pek rastlanmayan bir durum yaşandı. Otoritelerin de dikkatini çeken bu durum piyasada düzeltilmesi gereken bir tablo olarak yorumlandıysa da bu çerçevede bir adım atılmaması şirketin hisselerine yansıdı. Bu ilginç olay, Odaş Enerji’nin geçen yıl KAP’a yaptığı şu açıklamayla başladı:

SADECE REZERV TESPİTİ YAPILDI

“Çanakkale ili Çan ilçesinde bedeli ödenmiş rödovans hakkı bulunan,  kendi iç teknik değerlemelerimize göre oldukça büyük potansiyel vadeden; söz konusu tarih itibariyle bir milyon ton civarında ispatlanmış rezerve sahip Çan Kömür ve İnşaat A.Ş.'nin (“Çan Kömür”) 92%’sini satın aldığımızı duyurmuştuk. 
Sahanın rezerv tespit çalışmaları Alman menşeili uluslararası bağımsız maden değerleme şirketi Fichtner tarafından yapılmıştır. Sahanın belirli bir kısmında yapılan çalışmalar sonucu, 18,94 milyon ton ispatlanmış, 5,76 milyon ton ilave olması gereken olmak üzere toplam 24,70 milyon ton kömür rezervi tespit edildiğini, buna ilaveten rezervin, kuzey-kuzeydoğu yönünde devam etmesinin muhtemel olduğunu 03.03.2014 tarihinde duyurmuştuk.
İspatlanmış maden rezervinin, sahanın satın alma tarihinden bu yana yaklaşık 20 katı kadar artmış olması nedeniyle sahanın şerefiye değerinin Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na uygun bir şekilde bilançoya yansıtılması gerekliliği doğmuştur. Değerleme çalışması, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız değerleme şirketi Moore Stephens tarafından yapılmıştır. Yapılan değerlemede, sadece ispat edilmiş rezerv, standart ve ihtiyatlı bir yaklaşımla 290.581.485 TL olarak değerlenmiştir.   
Çan Kömür, Şirketimizin 01.01.2013 – 30.09.2013 tarihli ara hesap dönemine ilişkin bağımsız denetimden geçmemiş konsolide finansal tablolarına satın alma fiyatı baz alınarak 5.845.791 TL şerefiye değeriyle konsolide edilmişti. Mali tablolarımıza tam konsolide edilen Çan Kömür için yapılan bağımsız değerlemede elde edilen net 260.720.238 TL fark, 01.01.2013 – 31.12.2013 tarihli hesap dönemine ilişkin bağımsız denetimden geçmiş konsolide finansal tablolarımıza yansıtılacaktır.”

HENÜZ ÜRETİLMEMİŞ REZERV BİLANÇOYA YANSITILDI

Açıklandığı gibi de oldu. Bilançoda yatırım faaliyetlerinden gelirler bölümüne 260 milyon lira gelir yazıldı. Yani henüz üretilmemiş, üretimi 25 yıllık sürece yayılmış olan rezerv rakamı bilançoya gelir olarak kaydedildi. Bu şekilde şirketin bir önceki yıl 15 milyon lira olan karı 192 milyon liraya yükseldi. 5 milyon liraya alınan ve yaklaşık 25 yılda üretilmesi öngörülen rezerv tek kalemde bilançoya 260 milyon lira gelir olarak yazılmasına rağmen dönem kar rakamının 192 milyon lira olarak gerçekleşmesi de dikkat çekti...  

DİĞER ŞİRKETLER DE BÖYLE YAPABİLİR Mİ?

Borsa İstanbul yetkililerinin ısrarla karşı çıktığı söylenen bu yöntemin, bu şekilde kabul edilmesi halinde diğer şirketlerin de benzer uygulamalar yapabileceği öne sürülüyor. Henüz üretim bile başlamamış maden rezervi alınarak yapılacak değerlemelerin bilançoya yansıtılabileceği belirtiliyor.

ODAŞ ENERJİ’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Haberimiz üzerine Odaş Elektrik Üretim Sanayi Ticaret A.Ş. Vekili Av. Nilay Nalça Malkoç kanalıyla Şirketten bir açıklama gönderildi. İşte Odaş Enerji’nin açıklaması:

“Şirketimizin tüm muhasebe kayıtları SPK’nın kabul etmiş olduğu  TMS’nin ve UFRS’nin bağlayıcı hükümlerine göre yapılmıştır. Diğer şirketler de bizim bulduğumuz gibi bu denli ekonomik değeri yüksek bir değer keşfederlerse bunu elbette ilgili muhasebe standartlarına göre bu şekilde kaydedebilirler. Fakat Türkiyede özel bir şirket tarafından bu denli büyük ve kaliteli rezervin sıfırdan keşfedildiği pek rastlanmış bir durum değildir.Kaldı ki firmamız İkinci Ulusal Pazardan Birinci Ulusal Pazara geçerken Borsa İstanbul tarafından denetim ve incelemelerine  tabi tutulmuş ve iş bu muhasebe kayıtlarıyla Birinci Ulusal Pazara geçişi uygun görülmüştür.

 Dikkatli incelendiğinde Hisse fiyatlarında ki artışın sadece kömür rezervinin tespit edilmesiyle ilgili olmadığı,tespit edilen sahaya ekonomik şartlarda yapılacak olan  ve süreç içerisinde önlisans-ÇED-finasman gibi önemli  süreçleri olumlu yönde tamamlandığı 330 mw’lık Termik Santral Yatırımının önemli bir etken olduğu anlaşılacaktır.

 Rezerv sebebiyle oluşan ilave ekonomik değer 31.12.2013 finansal tablolarında yer almasına rağmen bu durumun hisse fiyatlarının kayda değer bir etki yapmadığı ,hisse fiyatındaki artışın güçlü mali performansımızla birlikte termik santral yatırımında gelmiş olduğumuz aşamanın ve yeni iş alanlarına yönelmiş olmamızdan kaynaklandığı aşikar bir şekilde ortadadır.

 Bu bağlamda “işte Odaş Gerçeği “ başlığı ile www.borsagundem.com internet sitenizde yayınladığınız haberinizde şirketimizin mali tablolarının ve ekonomik değerinin yanlış şekilde ifade edildiği, hisse fiyatları ile ilgili yanlış ve yöneltici yorumlar yapıldığı ve bu durumun yatırımcılarımızın yatırım kararını olumsuz yönde etkileyebileceği, aynı zamanda Şirketimizin onurunu ve ticari itibarını zedeleyeceği tarafımızca değerlendirilmiş olup ilgili haberinize istinaden işbu tekzip Kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 8,91
En Yüksek: 9,03
En Düşük: 8,75
Değişim 2,53 %
FK: 2,61
PD / DD: 1,63
İşlem Hacmi 790.321.688
Toplam Adet: 89.055.227
Ağırlıklı Ort.: 8,87
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • günaydın26 Şubat 2015 00:21

    hissenin zamanlaması manidar! tamda tahisisli sermaye artışı öncesi, ucuza mal kapma savaşı yaşanırken ve dün şirketin ucuza mal yok açıklamasının ertesi günü, haberin içeriğinden çok zamanlanmasına bakmakta fayda var

  • Define arasınlar25 Şubat 2015 22:37

    Şimdi bunlar define arasa , Bizans altınlarını bilançoya mı yazacak ?Vay Ülkem vay vatandaşım gelme borsaya böyle ise gelme

  • ali25 Şubat 2015 15:17

    şapkadan tavşan çıkarmışlar,doğmamış çocuğa don biçmişler vs.vs.vs

  • salih25 Şubat 2015 13:56

    Komediye bak ya bir de özel haber diye yazmışlar buraya. 2013 de farkedilmemişde bu sıralar hisse yükselirkenmi akıllarına gelmiş bunu araştırmak.Odaşı takip eden biri bu yükselişin çan a yapılacak termik santralinin getireceği kar ve yapım maliyetinin çok ucuz olmasından yükseldiğini bilir. Ayrıca buna ek olarak Odaşın altın işinede gireceğini herkes biliyor. Bence bu rakamlar bile komik kalacak ileride odaş için... Ucuzdan mal almaya çalışanların işi bu...

  • ersan25 Şubat 2015 13:52

    GS NİN 20 YILLIK STAD GELİRLERİ KABUL EDİLMEDİ,BU NASIL KABUL EDİLİYOR.

  • Komedy25 Şubat 2015 13:04

    verdikleri mazeret yaptıklarınan dahada komik! Bir an önce rezerv değerin bilançolardan çıkarılması gerekir! daha ciddi bir borsa çin bu gerekir! ozaman buun madencilik, petrol, termik santaller, mermer ve taşocakları şirketleri rezervlerinin değerini bilançolara yansıtsınlar. böyle bir rezalet olur mu! yok rezervi biz tespit ettik değer olarak yansıtırız. peki diğerlerinin rezervini başkalarımı tespit etmiş. böyle komik bir açıkam olur mu!

  • CEM GÜNDÜZ25 Şubat 2015 12:21

    2013 yılında yayınlanan bilanço için gitseydi yabancı o zaman alırdı.son 5 aydaki yabancı payına bakarsanız o bilançoyla alakası olmadığını görürsünüz.şirkette devasa beklenti var.

  • Allah selamet versin 25 Şubat 2015 11:54

    böyle iş mi olur yaahu . kasaya girmeyen para bilançoya yansıtılır mı ? gaybı satın almak diye bir şey olamaz .

  • vatansever4425 Şubat 2015 11:34

    clk holding te manipülasyon yaptılar yalan yanlış haberlerle vatandaşı batırdılar odaş gerçek karşılığı olan bir şirket Özalların rahmetlinin ailesinin ismi var.

  • Golden tricks25 Şubat 2015 11:25

    Böylece hisse değeri çok şişirilip borsaya açılmış ve en yuksekten hisseler piyasaya tyedirilmiş mi olunuyor? uff ya CLKHO de lisansını elinde bulundurduğu madenlerin rezervlerinin değerini bilançoya gecirirse hisse değeri 100 liranın ustune yukselir. vay turkye borsası vay!

  • Borax25 Şubat 2015 11:21

    Şu yurdum borsanın komedisine bak! herkes bir şeytanlık peşinde! kozal kozaa henuz da çıkarmadığı rezervlerinin değerini bilançoya gecirirse hisse defter değeri bin lira olur? ihlas koyarsa 300 lira olur en az. birde diğer termi santrali olan ererji şirketlerde böyle yaparsa?

  • Semsi25 Şubat 2015 10:53

    Ben yapilan yanlislik nedir anlayamadim. 25 milyon ton komurun masraflar cikartildiktan sonraki bugunku degeri 250 milyon TL'den cok cok daha yuksektir. Bu degerin kucuk bir kismini bilancoya yansitilmasinin, herhangi bir sirketin kullanmadigi bos duran bir arsasinin degerini varliklarda gostermesinden farki nedir?

  • ahmet25 Şubat 2015 10:46

    eee, kasaya girmeyen parayı nasıl bilançoya yansıtıyorlar? O zaman devlet vergisini, yatırımcı karpayını ister!! Ne yapacaklar o zaman?

  • Salih KESKİN25 Şubat 2015 10:41

    ODAŞ şirketi ile ARTI YATIRIM HOLDİNG VE BAZI ŞİRKETLERİN GENEL MERKEZİNİN ÜMRANİYE Meydan alışveriş merkezi-BUYAKA alışveriş merkezinin olduğu yerde olması manidar geldi bana, Düşündürücü!!!

  • Gökhan25 Şubat 2015 10:32

    Bu da yeni balon.

  • Madenci25 Şubat 2015 10:11

    Ne kadar saçma birsey rezerv değerine göre bilançoya yansıtılması, madencilikte sadece satın alma maliyeti ve maden çıkarmak için yapılan teknik harcama yansıtılabilir

  • Tarık25 Şubat 2015 10:11

    bu yazıda sözü edilen bilanço tam bir yıl önce açıklanmış ve nedense bugün sorgulanmaya başlanmış bazı kişiler tarafından. Ve ayrıca hissedeki yükselişin sebebi olarak da bu bilanço gösterilmiş, açın grafiğe bakın. 2013 yılı bilançosu açıklandıktan sonra hisse 11 e mi gitmiş tabiki hayır uzunca bir süre 4,5/5,5 tl arasında hareket etmiş, hissenin 11 tl lere gelmesini sağlayan şey çan termik santralinin finansmanının tamamlanması ve şirketin altın madenciliği alanında adım atması olmuştur. Konuya yanlış bakmamak gerekir. Bu konu neden tam bir yıl sonra hisse fiyatı yükselişe geçmişken gündeme gelir bunu da sorgulamk gerekir diye düşünüyorum

  • ismail 25 Şubat 2015 10:09

    bu şirketin sahiplerini tanıyan varmı büyük devlet adamalrın ı yalkınları

  • Selim25 Şubat 2015 10:09

    Bu da herhalde Genpıwer'ın bilançosu gibi biley herhalde.'!

  • YORUMCU25 Şubat 2015 10:04

    bu yatırımcıyı yanıltmak daha doğrusu aldatmaktır.... hiledir... bu şirketin patronu dinibütün olarak kendini tanımlıyor... demek ki bunların kitabında kazanmak için her yol mübahtır...

  • bank asya ve odas25 Şubat 2015 10:03

    Ee bu ulkede isler boyle muhalifsen batirilirsin yandassan her sey mubah ytd.

  • metin metin25 Şubat 2015 07:53

    üeretimemmiş gerçekleşmemiş bir hizmet,ürün blancoya yansıtılmammalı olmaz bende emekliyim o zamaan geleçek 3ay veya 11 aylığı peşin alayım nedice alaçak değilmi? öyle bilanco olmaz

  • ender25 Şubat 2015 07:20

    spk,bu tür bilançoları kabul etmemeli.