E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSPK'nın büyük başarısı---

SPK'nın büyük başarısı

SPK'nın büyük başarısı
11 Şubat 2016 - 14:45 borsagundem.com

Halka açılmak isteyen Abkay Grup Klima Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bilançolarında yakalanan önemli detaylar…

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermayesini 27 milyon 500 bin liraya çıkaran bu paranın 20 milyon lirasını da komisyon ve danışmanlık hizmeti olarak yurtdışına aktaran şirketin halka arzını olumsuz karşıladı. Ancak şirket halka arzda ısrar ediyor.
SPK uzmanları halka arz için başvuran Abkay Grup Klima Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bilançolarında önemli detaylara ulaştı. 
04.07.2013 tarihinde halka açılma ön izni için başvuran Abkay Grup, 26.02.2014 tarihinde ön izin alıyor. 19.12.2014 tarihinde ise izahnamenin onaylanması için başvuran Abkay Grup’un bu girişimi 28.04.2015 tarihinde olumsuz sonuçlanıyor. SPK, yatırımcıların hak ve menfaatlerine korumak adına başvuruyu olumsuz karşılıyor. Çünkü şirketin 18.428.759,07 TL tutarında sermaye ödemesi için mahsup edilen nakitlerin kullanım yeri hakkında belirsizlikler tespit ediliyor.

PARA TRANSFERLERİ SERMAYE ARTIRIMINDAN SONRA BAŞLIYOR

Şöyle ki, şirket sermaye artırımı için kasaya koyduğu parayı yurt dışında kurulan ve ortaklarının kim olduğu bilinmeyen başka bir şirkete çeşitli gerekçelerle transfer ediyor. Dolaylı olarak sermayesi 27 milyon 500 bin liraya çıkarılan şirketin 20 milyon lirası başka bir şirkete aktarılıyor. 

SPK UZMANLARI YAKALIYOR

SPK uzmanlarının yaptığı incelemeler sonucunda şu bilgilere yer veriliyor:
“1)Şirketin danışmanlık hizmeti kapsamında Dails Engineering Advsory and Trading Ltd’ye (Dails Ltd.) ödediği tutarların mahiyetinin danışmanlık hizmeti olduğu hususunda kuvvetli şüphelerin oluştuğu, zira Dails Ltd. aracılığıyla ödemelerin yapıldığı şirketler arasında kemer üreticisi, tavuk çiftliği ve ilaç şirketlerini gibi firmaların yer aldığı, 
2) Dails Ltd.’ye yapılan ödemelerin şirket ortaklarını şirkete aktardıkları nakitler aracılığıyla yapıldığı, şirket ortaklarının şirkete aktardıkları nakitlerin şirket bünyesinde 1 veya 2 gün süreyle kaldığı ve şirket ortaklarının şirketten olan alacaklarına mahsuben 18.428.759,07 TL tutarında sermaye artırımı yapıldığı,
VII -128. 1 Sayılı Pay Tebliği’nin “Halka açık olmayan ortakların paylarını ilk halka arzı öncesi uyulacak ön şartlar” başlıklı 5’inci Maddesi’nde yer alan “Payları ilk defa halka arz edilecek ortakların mevcut ödenmiş ya da çıkarılmış sermayelerini tamamının ödenmiş olması zorunludur” hükmü ve Dails Ltd.’ye yapılan ödemelerin şirketin esas faaliyetlerini kapsamında değerlendirilmesi için gerekli tevsik edici bilgi ve belgelerin kurumumuza iletilmediği bu nedenle sermaye ödemesine mahsup edilen nakitlerin kullanım yeri hakkında belirsizlikler bulunduğu hususları birlikte dikkate alındığında yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması açısından olumsuz karşılanmasına karar verilmiştir.” 

ABKAY GRUP HALKA ARZ İÇİN YENİDEN BAŞVURUYOR

SPK’nın bu tespitlerine rağmen Abkay Grup Klima Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş 16.09.2015 tarihinde izahname onayı için yani halka açılmak için yeniden başvuruyor. 
Abkay Grup, 29.03.2007 tarihinde Abkay Grup Klima Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olarak Süleyman Hilmi Hacıoğlu, Özgür Boz ve Gökay Tutulmaz’ın ortak girişimi ile kuruluyor. Daha sonra Süleyman Hilmi Hacıoğlu paylarını akrabası İdris Özad’a devrediyor. İdris Özad’ın yüzde 50, Gökay Tutulmaz ve Özgür Boz’un yüzde 25’er payları bulunuyor. Şirket Fujitsu klima sistemlerinin Türkiye faaliyetlerini yürütüyor.

ORTAKLARDAN BİRİ APAR TOPAR ŞİRKETEN AYRILIYOR

Bu arada Gökay Tutulmaz geçtiğimiz günlerde hem şirketin yönetiminden çıkıyor, hem de hisselerini eşinin üzerine devrediyor. Tutulmaz’ın öğrencilik yıllarında karıştığı bir olaydan dolayı hakkında hapis cezası olduğu için bu kararın alındığı öne sürülüyor. Bu ayrıntı da ikinci halka arz başvurusunda ortaya çıkıyor ve Tuttulmaz, hisseleri eşini üzerine devrederek Sermaye Piyasası Kanunu’nu arkadan dolanıyor.  
Şirketin 700 bin lira olan sermayesi 2012 ve 2013 yılında yapılan sermaye artırımları ile 27 milyon 500 bin liraya yükseltiliyor. Yurt dışına para aktarımı da zaten bu yıllarda yapılıyor. Sermaye artırımında şirketin geçmiş yıl karları, ortakların cari hesabı ve şirket ortaklarının aktardıkları fonlar karşılığında olan alacaklar mahsup yoluyla sermayeye ekleniyor.

DANIŞMANLIK ADI ALTINDA 20 MİLYON LİRA ÖDENİYOR

Şirket ortaklarının aktarmış olduğu fonlar paranın şirket hesaplarına geçmesini takiben birkaç gün içerisinde Türkiye Finans Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Bankası aracılığıyla yurt dışına danışmanlık gideri (!) altında transfer ediliyor.
Abkay Grup, her hangi bir sözleşmeye bağlı olmadan Dails Engineering Advsory and Trading Ltd’den gerek distribütörlük (Fujitsu) gerekse de kendi markaları Fjtherme ve Fujitherma’ya üretim süreçlerinde satın alma ve tedarik hizmetleri ile pazar analizlerinde danışmanlık hizmeti aldığını öne sürüyor.  Danışmanlık ve komisyon hizmeti adı altında Dails isimli şirket tarafından kesilen faturaların toplamı yaklaşık 20 milyon lira.

PARA AKTARILAN HESAPLARIN FİRMAYLA İLGİSİ YOK

Bu arada SPK uzmanlarının yaptığı araştırmalara göre Dails ile ilgili olarak internet medyası dahil hiçbir bilgiye ulaşılamıyor. İncelemelerde Dails firmasına yapılan ödemelerin hesap bilgilerinin bu firmayla bir ilgisi olmadığı ortaya çıkıyor. Yani şirketin faaliyetleriyle ilgili olamayan şirketlere danışmanlık adı altında 20 milyon liranın üzerinde bir paranın aktarıldığı ortaya çıkıyor. Bununla birlikte Abkay Grup’un danışmanlık aldığı Dails firmasını yetkilisi olarak sunulan Toshisaysu Ohno’nun aynı zamanda FG Europe Klima Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş’de yönetim kurulu başkanı olduğu ortaya çıkıyor.

PARA ŞİRKETE DEĞİL ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE ÖDENMİŞ

İsmi borsa manipülasyon olaylarına karışan ve SPK’nın ‘sakıncalı’ bilirkişi olarak nitelendirdiği Altın Borsası eski Başkan Yardımcısı Mehmet Uğurlu ile geçmişte bazı şirketlerde birlikteliği olan ve şu an Abkay Grub’un yönetim kurulu üyesi olan İsmail Uslu, talep edilen tüm belgeleri eksiksiz olarak verdiklerini belirtiyor. Yurt dışına aktarılan paranın Fujitsu’ya değil üst düzey yöneticilere ödendiğini belirten Uslu da para aktarılan Dails şirketinin ortaklık yapısını bilmediğini söylüyor.

AKTARILAN PARA FUJITSU’NUN KAYITLARINDA YOK

İşlemler ve yapılan açıklamalara bakıldığında ödemelerin kayıt dışı olarak bazı isimlere aktarıldığı öne sürülüyor. Çünkü distribütörlük anlaşması yapılan ana şirkette ödemelerle ilgili bir kayıt bulunmadığı ileri sürülüyor. Son izahnamade ise konuyla ilgili olarak şu ayrıntılara yer veriliyor: “2014 yılları arasında yerine getirilmiş ve 2012 – 2014 yılları arasında Dails Engineering Ltd.’ye yaklaşık 20 milyon TL tutarında ödeme yapılmıştır. İhraççının hakim ortakları tarafından İhraççıya sağlanan fonlar genellikle söz konusu danışmanlık giderinin ödenmesinde kullanılmış olup, İhraççının ürün portföyünün tamamlanmasına ve alınan distribütörlüklere bağlı olarak 30.09.2014 tarihi itibariyle söz konusu firmayla olan danışmanlık hizmeti sona ermiştir. Bununla birlikte İhraççının satışını gerçekleştirdiği ürün portföyünün tamamlanmasına bağlı olarak 19.03.2015 tarih ve 27 sayılı yönetim kurulu kararı ile Dails Engineering Ltd. şirketinden danışmanlık hizmeti alınmayacağı ve bu kapsamda herhangi bir ödeme yapılmayacağı hususunu beyan ve taahhüt eden bir karar alınmıştır.”
SPK, halka açılmak için başvuran İron Metal’i de geri çevirmiş ve şirketin bir ay sonra iflas ettiği ortaya çıkmıştı.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (32)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • s.p.k18 Şubat 2016 20:09

    S.P.K nın büyük başarası çok güldüm...son 6 yılda halka arzına izin verdikleri 50 şirketin 40 oı battı ..bunu başarı olarak kabul etlmek gerçekten çok komik..

  • Gerçek bir haber mi?18 Şubat 2016 12:27

    Yazdıklarınız gerçek ise güzel bir haber yapmışsınız. Sizlerin muhabir ağı var mı, yoksa duyumlarınızla, birilerinin aktarmaları ile mi bu gibi haberleri yazıyorsunuz? Bu gibi haberler doğru ise sorun çıkmaz ama eksik, yanlış veya yalan çıkarsa sıkıntı yaşanmaz mı? Ben yine de güzel haberleriniz için sizleri içtenlikle tebrik ediyorum.

  • Olması gereken16 Şubat 2016 23:41

    Artık Fujitsu'nun kendisinin gelmesi gerekiyor..Abkay Fujitsu markasını ayaklar altına aldı.Yönetim değişmediği sürece usulsüzlükler devam edecektir.

  • Şimdi nasıl olacak12 Şubat 2016 16:54

    Arz olur mu bu adamlara ne olacak

  • !!12 Şubat 2016 12:50

    global menkul değerleri untmadık .halka arzda kazığı yedik 5.senemiz hayırlı olsun

  • MEHMED12 Şubat 2016 10:25

    ULUTAŞ ailesinin yönetimindeki MEMSA yada bi el at SPK

  • heyt be12 Şubat 2016 01:49

    birde spk ne iş yapıyor diyorlar. aın bu işleri yapıyor

  • Koray12 Şubat 2016 00:46

    Bakın devlet Kozalda kaçırılanı nasıl geri getiriyor? İsteyince kolay hersey!! Peki Clkho ve Kervn da olup bitenler bunkadar açıkken patronlara niye gerekeni niye yapmıyorlar ? Yapanlar bizim partiden mi bizden değilmi olayı mı işliyor ?

  • Kim bunlar kim bunlar11 Şubat 2016 23:33

    Ne guzel iş ya Bakalım spk ne yapacak Masak ne yapacak Devam borsagundem

  • Betoncu11 Şubat 2016 22:26

    Spk bir de şu çimbeton ve çimentaşın her sene danışmanlık masrafı Altında hortumladıkları paralara el atsa

  • Borsacı11 Şubat 2016 22:23

    Nibaş ve cemaşı unutmadık, unutturmayacağız

  • Goldaszede11 Şubat 2016 20:27

    Goldas pisligi temizlenmedigi muttetce ne yapsaniz bos ,Tum birikimim goldasda yapilan soygun sonucu elimden alindi ,Devlet tarafindan soyulduk,simdiide gunah cikariyorlar...bir an evvel hakkimizin geri iade edilmesine.,......

  • Lara11 Şubat 2016 19:41

    Peki ya kervansarayda olup biten onlarca dolap? Niye hala kayyum atanmıyor ?

  • İsimlere bak 11 Şubat 2016 17:33

    Bomba

  • SPK11 Şubat 2016 17:29

    Olay masaklık.

  • ankara11 Şubat 2016 17:23

    KERVANSARAY HOLDİNĞİ KRİSTAL KOLA.ARSAN TEKSİL. VURGUNU.SOYGUNU SPK NEDEN GÖRMEZ.

  • asi11 Şubat 2016 16:34

    biz yatırımcılar harbiden kerizmiyiz kendi kendime soruyorum. keriziz

  • aa11 Şubat 2016 16:32

    spk hönce halka arz ettiği şirketlerdeki ....... pislikleri durudursun ondan sonra yeni arzlera baksın kimse bu şirkeeetlere yatırım yapmaz

  • USAS11 Şubat 2016 16:27

    usas mahvetti bizi ey spk

  • ağar yatırımcı11 Şubat 2016 16:26

    Ulusoy un dan sonra spk nın ikinci kazığı da bu olacak herhalde

  • ZAMAN11 Şubat 2016 16:22

    TRABZONUN TAKASI 48M YAPILAN İŞLEM 40M NERDE EFENDİM SPK?YİNE GEDİK YATIRIM YİNE KAYHAN

  • anlamadım11 Şubat 2016 16:19

    yani para fujitsu nun yöneticelerine mi ödenmiş ? hadi cnm...

  • ANAlist mi, Anarşi mi?11 Şubat 2016 16:14

    1 liralık şirket farazi varsayımlarla, rapor hilesi ile, kasten yanlış çarpanlar kullanılarak 5-6 lira eder fiyat çıkartılıyor. tabi hisse satacak şirkete kıyak olsun diye.. ama hak etmeyen fiyatla satılan hisseler borsada düşünce yatırımcı kaybediyor. bu işin tadına varan şirket patronları devamında sahte haberlerle, özel durum açıklamaları ile, tüm hisseleri halka satıyor. Sonra bilanço açıklamıyor. Şirketin tahtası kapanıyor ve batıyor.. Son 4-5 yıldaki 70 halka arz edilen firmadan 20 tanesi batmış. Üstelik halkdan ciddi nakit topladığı halde batmış. Batma sebebi tamamen nitelikli dolandırıcılık mahiyetinde halka açık şirketlerin kötü niyetli olarak içlerinin boşaltılması. Bu suçların cezası çok çok ağır.. Dolandırılan her bir yatırımcı için 3-5 yıl arası hapis. Binlerce kişi dolandırıldığı düşünülürse, binlerce yıl hapis.. sahte fiyatı belirleyen aracı kurum raportörü de, hisse ihraç edip, sonra şirketi batıran kötü niyetli patronlar da.. ARTOG, ÇLKHO, ERICO, EKIZ, MANGO, RANLO, EKİZ, UTPYA,PLASP,ATAÇ,AKPAZ... ve onlarcası.. Bu şirketleri kim ne gerekçe ile halka açtırdı ve neden o sahte fiyatları denetlemedi.. neden içinin boşaltılıp millete B grubu imtiyazssız hisseler satışı bitine kadar tedbir almadı.. HESABINI VEREMEZ. ÇOK CİDDİ TEMİZLİK GEREKLİ. VE BU TEMİZLİK MUTLAKA OLACAK. SUÇLUYU SİNSİCE KORUYAN KURUMLARDAKİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANANLAR DA AĞIR HAPİS CEZALARINA ÇARPITILACAK.Sayın bakanımız MEHMET ŞİMŞEK bu hırsızlık düzenine asla müsade etmez. Etmeyecektir..Saygılarımla.

  • cemas11 Şubat 2016 16:14

    spk cemas a bir el at

  • ZAMAN11 Şubat 2016 16:13

    SPK GİTSİN BJK VE TRABZONA BAKSIN ADAMLAR MANİPİLASYONUN KRALINI YAPIYOR

  • HELAL OLSUN11 Şubat 2016 16:03

    spk ya helal olsun. kul hakkı bilen uzmanlar bakın görmüş. ya geçmişte bu şekilde denetlenmeyen, sahte fiyatlı halka arzlar?. şirketin bir tanesi kapanmış, tüm markaların terk ettiği bir AVM yi AVM işletiyorum diye halka açtı. üstelik AVM nin halka arzdan önce bile 5 yıl kirasını ödememiş. işletemedim, kiradan sorumlu değilim diye birde tutup dava açmış... ama halka sahte fiyatlı senet satabilmiş.... nasıl iş bu halka arzda sahte beyanlarla halkı kandırmak suç değilmi.? Halka arzlarda çok büyük hileler dönüyor.Halka arzlarla ilgili sayın bakanımızın acil tedbirler alması gerekiyor.

  • neden bekliyorlar ki.11 Şubat 2016 15:51

    SPK bu tespitlerden sonra organize suç işleniyor diye halka arz yapmadan savcılığa başvurmalı. bu dolandırıcılık teşebbüsüdür. buna alt yapıyı hazırlayanlar 3 kişiden fazla olduğu için, "çete suçu" kapsamında yargılanmalılar.

  • bu yaz piyasalar nanay olabilir!11 Şubat 2016 15:51

    en doğrusu hiiiç borsada olmamak yatırımcı artık kerizlenmemek için parayı cebine koyup beklemeli dünya şartları da ağırlaşırken.

  • ŞEKER GİBİ11 Şubat 2016 15:45

    HALKA ARZZZ.

  • ohaaaa 11 Şubat 2016 15:23

    olaya bak global iş.

  • çok var11 Şubat 2016 15:22

    böyle yapan çok var, paraları toplayıp, başka şirkete aktarıp , dolandıcılara fırsat verilmemeli.. brawo spk ya..

  • selim11 Şubat 2016 15:10

    istedikleri kadar başvursunlar,kendileri çalar kendileri oynar,,,özel sektör halka arzlarına hiç talep gelmez,bunca soygundan sonra.