Ana SayfaKulisYıldız fonları seçiyor, yatırımcıya destek veriyor---

Yıldız fonları seçiyor, yatırımcıya destek veriyor

1 / 7
Yıldız fonları seçiyor, yatırımcıya destek veriyor
23 Temmuz 2015 - 09:07 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Bir uzmanın tahliliyle; Yatırım Fonu, yatırımcıların dilinde olan ama çoğunun işin sırrına vakıf olmadığı bir Sermaye Piyasası enstrümanı. Yani, yatırımcılara tasarrufları oranında hisse senedi, tahvil, bono gibi finansal araçlardan ve kıymetli madenlerden oluşan portföy oluşturan ve yöneten bir kurum. Ancak, “Hangi yatırım fonu en iyisidir, hangisi riski en aza indirip en fazla kazancı getirir?” buradaki asıl soru… “Kritik yanıt nedir, kim verir?” dediğiniz anda, Ludens, bu noktada devreye giren, yatırımcıyı aydınlatan bir şirket. Katılma payı alarak ortak olmayı düşündüğü portföyü yöneten fonun geçmiş performansını merak eden ya da radarında tutanlara “5 yıldızlı” destek veren Ludens İleri Finansal Hizmetler ve Danışmanlık, Türkiye’de notlandırma yetkisi alan ilk kuruluş olma gururunu da yaşıyor. Fonlara 1 ile 5 arasında yıldızlar vererek ‘en başarılı-en başarısız’ olanları gözler önüne seren Ludens, böylelikle yatırım esnasında katılımcının göze aldığı risk unsurunu önemli ölçüde azaltıyor. Yani bir nevi ‘dost eli’ uzatıyor.

Ludens’in kurucu ortağı Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu, “Analiz sonucunda elde edilen bulgular, fonun başarısının kolaylıkla anlaşılabilmesi ve diğer fonlarla kıyaslanabilmesi için genellikle yıldızla ifade edilen notlara dönüştürülmekte” diye konuşuyor.

Doç. Dr. Sarıoğlu’na göre portföy büyüklüğünün gayri safi milli hasılaya oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 40 iken bu rakam bizde sadece yüzde 3. Manzara çok açık; aradaki fark dağlar kadar. Zaten Serra Eren Sarıoğlu da “Türkiye’de yatırım fonları sektörü henüz emekleme aşamasında” demekte çok haklı.

Peki,  Ludens Fon Rating nasıl hesaplanıyor? Sarıoğlu işin sırrını şu sözlerle paylaşıyor: “Fonların yıldızlarını belirlerken çok boyutlu bilimsel bir yöntem kullanıyoruz. İki kriteri dikkate alıyoruz; riske göre düzeltilmiş performans ve bu performansın istikrarı…”

“Para ve Sermaye Piyasaları, Menkul Değer Yönetimi, Portföy Yönetimi, Şirket Değerleme İşletme Finansı, Finansal Yönetim, Mühendislik Ekonomisi, Sermaye Piyasaları ve Menkul Kıymet Değerleme,  Portföy yönetimi, Varlık Değerleme… ” konularında otorite bir isim olan Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu ile Ludens’i ve fon reytingini konuşuyoruz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)