E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları1 dolar aslında kaç TL olmalı---

1 dolar aslında kaç TL olmalı

1 dolar aslında kaç TL olmalı
23 Ocak 2015 - 22:28 borsagundem.com

Dünyanın her yerinde aynı standartla üretilen Big Mac’in fiyatına göre hesaplanan endekse göre doların 1.93 lira olması gerekiyor.

Hafta başında 2.3608 ile son bir ayın en yüksek seviyesini test eden ve bugün 2.33 seviyesine gevşeyen dolar/TL kuru Big Mac endeksine göre gerçek değerinin çok üzerinde. Milliyet'ten Ayşe Ekin Gündüz'ün haberine göre, Saat 18:30 itibariyle uluslararası piyasalarda 2.3448 seviyesinde seyreden dolar kurunun endekse göre 1.93 olması gerekiyor.

NASIL HESAPLANIYOR?
İngiliz The Economist dergisinin dünyanın her yerinde aynı standartta üretilmesinden dolayı Big Mac hamburger ile alım gücü ölçerek para birimlerini karşılaştıran Big Mac Endeksi’nde 1 doların her ülkede aynı satın alma gücüne sahip olduğu varsayılıyor. 

Bunun için bir ülkedeki hamburger fiyatının Amerika’daki fiyata bölünerek kurun olması gereken düzey hesaplanıyor. 

FRANK AŞIRI DEĞERLİ!
Bu endeksin bugün açıklanan verilerine göre  minimum kur uygulamasını bitirerek Frank’ın Euro ve Dolar karşısında değer kazanmasının önünü açan İsviçre'nin para birimi Frank aşırı değerli. Bir Big Mac alabilmek için Norveç’te ABD’ye göre yüzde 56 daha fazla para harcamak gerekiyor. 

Endekse göre Big Mac’in en pahalı olduğu ülke 7.54 dolarlık fiyatıyla İsviçre. İsviçre'yi 6.30 dolarlık Big Mac fiyatıyla Norveç takip ederken, üçüncü sırada ise 5.38 dolarlık Big Mac fiyatıyla Danimarka yer alıyor.

RUSYA'DA DİBE VURDU
Ülkede yaşanan karışıklığın para birimlerini düşürmesi nedeniyle en ucuz Big Mac Ukrayna'da. Big Mac fiyatı 1.20 dolar iken, Rusya'da 1.36 dolar, Hindistan'da 1.89 dolar düzeyinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)