E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD'li petrolcülere Obama şoku---

ABD'li petrolcülere Obama şoku

ABD'li petrolcülere Obama şoku
06 Şubat 2016 - 06:09 borsagundem.com

ABD Başkanı Obama, 2017 bütçe teklifi kapsamında petrol şirketlerinden varil başı 10 dolar vergi alınmasını önerecek

Düşen fiyatlarla zor günler geçiren petrol şirketlerine, bir kötü haber de görev süresi dolmak üzere olan ABD Başkanı Barack Obama’dan geldi. Yeni bir temiz ulaşım planı ortaya koymaya hazırlanan Beyaz Saray’ın planı petrol yüksek vergi getirmek. Buna göre, Obama, temiz ulaşım ve enerji yatırımlarının finansmanı için petrol şirketlerinden ürettikleri her varil petrol için 10 dolar vergi alınmasını teklif edecek. Ancak verginin, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre’de geçmesine çok düşük ihtimal gözüyle bakılıyor.

PETROLCÜLERE ŞOK

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Obama’nın haftaya açıklayacağı 2017 bütçe teklifinin “21. Yüzyıl Temiz Ulaşım Sistemi” projesi altında 300 milyar doları aşan altyapı yatırımı öngördüğü ve bunların maliyetini karşılamak amacıyla petrol şirketlerine vergi getirilmesinin planlandığı bildirildi. Petrol şirketlerinin ürettikleri her varil için 10 dolar vergi ödemesinin, Amerika’nın temiz ulaşım yatırımlarını yüzde 50 artıracağı kaydedilen açıklamada, verginin ayrıca temiz teknolojilere yönelik inovasyonu teşvik edip ulaşım sisteminin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacağı savunuldu. Ülkedeki ulaşım sektörünün toplam sera gazı salımının yüzde 30’undan sorumlu olduğu bildirilen açıklamada, “Ulaşım sistemimize yeni bir yaklaşım getirmemiz, fosil yakıtlarına bağımlılık ve karbon kirliliğinin azalması ile iklim değişikliğinin etkilerine karşı direncimizin artırılmasını sağlarken, ürünlerin piyasaya daha hızlı ulaşmasına, taşıma seçeneklerinin çoğaltılmasına, sürücüsüz arabalar gibi yeni teknolojilere entegre olunmasına yardımcı olabilir” ifadelerine yer verildi.

KİMİ KAPSAYACAK

Petrol şirketleri Obama’nın önerisine şiddetle karşı çıktı. ABD Petrol Enstitüsü Başkanı Jack Gerard, “Beyaz Saray, Amerikalıların petrole yeteri kadar harcama yapmadığını düşünüyor ki, fiyatları galon (3.8 litre) başına 0.25 dolar yükseltebilecek bir vergi öneriyor. Bu öneri, düşük petrol fiyatlarından yararlanan tüketicilere zarar verecek, istihdamı düşürecek ve ABD’nin küresel enerji lideri olmasını engelleyecek” dedi. Obama’nın Baş Ekonomi Danışmanı Jeffrey Zients, verginin yalnızca ABD’ye ithal edilen petrolü kapsayacağını, ABD’nin kendi ürettiği ve yurtdışına ihraç ettiği petrolden vergi alınmayacağını bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)