E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın Fed'le değer kaybediyor---

Altın Fed'le değer kaybediyor

Altın Fed'le değer kaybediyor
05 Ağustos 2015 - 07:49 borsagundem.com

Altın, Fed'den Lockhart'ın faiz artırımının yakın olduğu yolundaki yorumlarının ardından değer kaybetti

Altın, Fed'in oy kullanma hakkına sahip yetkilisinin ABD merkez bankasının faiz artırımına yakın oldğunu kaydetmesi ve buna bağlı olarak doların, bu hafta açıklanacak ve faiz artırımını desteklemesi beklenen ABD istihdam verileri öncesi son dört ayın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte değer kaybetti. 

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,084.70 dolara kadar düşmesinin ardından, Singapur saati ile 11:22'de 1,086.47 dolara geldi. Metal geçen hafta, ABD para biriminin değer kazanması ile birlikte altı haftanın en düşük seviyesine inmişti.

Altın, geçen ay, Fed'in 2006'dan bu yana gerçekleştireceği ilk faiz artırımına hazırlanması ile birlikte beş yılın en düşük seviyesine indi. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Wall Street Journal'a yaptığı değerlendirmede, merkez bankasının faiz artırımına yakın olduğunu ve Eylül ayında faiz artırımının olmaması için ekonomik verilerde kayda değer bir kötüleşme olması gerektiğini söyledi. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri faiz artırımının olası zamanlamasına ilişkin işaretler verebilir. 

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Fed'in faiz artırımı altın yatırımcıları için temel odaklanma konusu olarak kalmaya devam ediyor. Lockhart'ın yorumları merkez bankasının Eylül ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi" dedi ve "Cuma günkü istihdam verileri daha fazla işaret verebilir" şeklinde görüş bildirdi. 

Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Dolar göstergesi Çarşamba günü yükselişini üçüncü güne taşıdı ve Mart ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bu durum altına yönelik alternatif yatırım talebini azaltıyor.

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan 90 ekonomistin tahminlerin medyanına göre, 225,000 artması bekleniyor. Bu veri Haziran ayında 223,000 artmıştı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,085.70 dolara geriledi. Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.5 düşüşle 217.10 yuana (gram başına 1,087.42 dolar) indikten sonra 217.56 yuana geldi.

Spot gümüş yüzde 0.4 kayıpla ons başına 14.55 dolara indi. Platin Salı günkü seviyesi olan ons başına 954.39 dolardan 951.55 dolara geldi. Metal dün 945.24 dolar ile altı yılın en düşük seviyesini görmüştü. Palladyum yüzde 0.4 düşüşle ons başına 597.78 dolara geriledi. Metal 10 gün önce 589.10 dolar ile Ekim 2012'den bu yana en düşük seviyesini test etmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)