E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın güç kaybediyor---

Altın güç kaybediyor

Altın güç kaybediyor
03 Haziran 2015 - 08:19 borsagundem.com

Altın, hisse senetleri ve doların exchange-traded fonlardan çıkışları teşvik etmesi ile yatırımcıların ilgisini kaybediyor

Yatırımcılar, altın destekli exchange-traded fonlardaki (ETF) varlıkları 2009’dan bu yana en düşük seviyeye çektiler. ETF’lerdeki düşüşte, ABD’den Çin’e hisse senedi piyasalarındaki yükselişin talebi zayıflatması ve ABD’nin faiz artırımına gideceği beklentilerinin doları desteklemesi etkili oldu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre varlıklar, 5.45 ton veya yüzde 0.3 gerileyerek Salı günü itibarıyla 1,594.08 tona indi. Altın destekli ETF varlıkları, Aralık 2012’de 2,632.52 ton ile rekor seviyeye ulaşmasından bu yana yüzde 39 düşüş gösterdi. Varlıklar 2013’te yüzde 33 ve geçtiğimiz yıl yüzde 9.3 geriledi.

Dünya genelinde hisse senetleri 2015 yılında yükseliş kaydetti. ABD hisseleri rekor seviyeye ulaşırken, Çin’in gösterge hisse senedi endeksi 12 ay içerisinde iki kayından fazla arttı. Fed, ABD büyümesinin ivmelenme göstermesini beklediğini sinyali verdi. ABD ekonomisi ilk çeyrek dönemde daralma kaydetmişti. Ancak Fed’in bu ay faiz artırımına gitmesi beklenmiyor. ABD’de faiz oranlarının yükselmesi altına olan talebi zayıflatabilir. Çünkü altın genellikle sadece fiyat artışları yoluyla getiri sağlıyor.

Singapur’daki Phillip Futures Pte. yatırım analistlerinden Howie Lee, “Bir yatırım aracı olarak altın ihtişamını kaybediyor. Özellikle Çin’de insanlar kıymetli metal satın almaktansa hisse senedi piyasalarına bakıyorlar ve bence bu trend sürecek” dedi.

Bu yıl yüzde 0.8 yükselen spot altın, Singapur saati ile 12:53’te ons başına 1,193.30 dolardan işlem gördü. Standard & Poor’s 500 Endeksi, 2015’te yüzde 2.5 yükseldi ve 21 Mayıs’ta rekor seviyeye ulaştı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 50 artış gösterdi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 4.5 yükseldi.

Altın destekli en büyük ETF olan SPDR Gold Trust’taki varlıklar, Bloomberg’in derlediği verilere göre, yüzde 0.6 gerileyerek Salı günü 709.89 tona indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)