E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yükselişte---

Altın yükselişte

Altın yükselişte
27 Şubat 2015 - 09:31 borsagundem.com

Altın, Çin'de talebin arttığına ilişkin işaretler ve ABD faizlerine ilişkin beklentiler ile birikte haftalık kazanca yöneldi

Altın, Çin'de talebin artmakta olduğuna ilişkin işaretler ve yatırımcıların ABD faizlerinin görünümüne ilişkin değerlendirmeleri ile birlikte, bir ayı aşkın süredir ilk kez haftalık kazanca yöneldi.

Spot altın yüzde 0.2 yükselişle ons başına 1,211.76 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:55'te, 1,209.36 dolara geldi. Altın bu hafta yüzde 0.6 yükseldi ve 23 Ocak'tan bu yana ilk kez haftayı kazançla geçmeye hazırlanıyor. Fiyatlar Şubat ayında yüzde 5.8 düştü.

Fed Başkanı Janet Yellen, bu hafta yaptığı açıklamada, faiz artırımı için zaman çizelgesinin esnek olduğunu bir kez daha vurguladı. Yellen Salı günü, Fed'in "sabırlı" olmaya ilişkin taahhüdünün, "en az önümüzdeki birkaç" toplantıda faiz artırımı ihtimalinin düşük olduğu anlamına geldiğini tekrarladı. Çin'in Hong Kong'dan net altın ithalatı geçen ay Aralık ayına göre artış gösterdi ve Şanghay Altın Borsası'nda gösterge kontratın işlem hacmi Perşembe günü yüzde 32 arttı.

Kotak Commodity Services Ltd., bilgilendirme notunda, "Altın 1,200 doların üzerinde tutunmayı başardı, zira son yedi haftanın en düşüğüne gerileme bazı alım ilgisini tetiklemişti," dedi ve "Altın dar bir bantta hareket ediyor, çünkü piyasa Fed'in para politikası duruşunu anlamaya çalışıyor" şeklinde görüş bidirdi.

Yellen, yakın zamanda bir faiz artırımı olmayacağını açıklığa kavuştururken, Senato Bankacılık Komitesi'ne yaptığı konuşmada, ekonominin güçlü temeller üzerinde olduğunu ve bir faiz artırımının "herhangi bir toplantıda" olabileceğini kaydetti. San Francisco Fed başkanı John Williams, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın hepsi, Perşembe günü ayrı ayrı yaptıkları değerlendirmelerde, para politikasının sıkılaştırılmasına yönelik esnekliğin, gelen ekonomik verilere tepki şeklinde olduğu görüşünü savundu. 

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 17-18 Mart'ta toplanacak. Yüksek faizler, altının yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlamasından dolayı, metalin cazibesini azaltıyor.

Çin'in Alımları

Çin'in Hong Kong'dan net altın ithalatı, Perşembe Bloomberg'in Hong Kong Nüfus ve İstatistik Bölümü verilerinden derlediği üzere, Ocak ayında, Aralık ayındaki seviyesi olan 58.8 tondan 71.6 tona çıktı. Çin, Hindistan'ın ardından, dünyanın ikinci en büyük altın tüketicisi konumunda. 

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,208.30 dolara indi. Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 16.5542 dolarda kaldı ve bu haftayı yüzde 1.9 kazançlageçerek Şubat ayındaki zararını yüzde 4'e daraltmaya yöneldi. 

Spot platin fazla değişmeyerek osn başına 1,174.49 dolarda kaldı ve haftayı yüzde 0.8 kazançla geçmeye yöneldi. Palladyum yüzde 0.2 düşüşle ons başına 809.32 dolara geriledi ve haftayı yüzde 3.7 kazançla geçmeye hazırlanıyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)