E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuroda düşüş beklentisi geriliyor---

Euroda düşüş beklentisi geriliyor

Euroda düşüş beklentisi geriliyor
13 Ekim 2015 - 08:25 borsagundem.com

Traderlar, AMB Başkan Mario Draghi’nin euroyu zayıflatma gücüne olan inançlarını kaybediyor

Traderlar, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin euroyu zayıflatma yeteneğine olan inançlarını kaybediyor.

AMB Başkanı, Eylül ayı başından bu yana en az 4 kez, ekonomiyi desteklemek için bölgenin para arzını genişletmeye istekli olduğunu belirtti. Ancak euro dolar karşısında yüzde 1.5 güçlendi.

Bu durum programının başlamasından önce yaşanan durum ile çelişiyor. Draghi, Mayıs 2014’te parasal genişlemenin (QE) artırılması konusunda “rahat” olduğunu belirttiğinde bu, bir dönüm noktası oldu. Euro, 2 buçuk yılın zirvesinden geriledi ve sonraki 10 aylık sürede de düşüşü sürdürdü. Geçtiğimiz hafta euro tahminlerini revize eden 16 bankanın yarısı euronun yükseleceğini öngördü, kalanı beklentisini sabit tuttu ve hiçbir banka tahminini düşürmedi.

Londra merkezli Investec Plc baş ekonomisti Philip Shaw, “Eurodaki zayıflamanın büyük bir bölümü, program uygulanmaya başladığından bu yana değil, AMB parasal genişleme ile ilgili konuşurken gerçekleşti” dedi. Shaw, Eylül sonunda euro için yılsonu beklentisini 1.06 dolardan 1.08 dolara yükseltti. Shaw, “Parasal genişlemenin euroda tam olarak ne kadar efektif olacağı tartışmalı” diye konuştu.

Draghi ve meslektaşları, 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) tahvil alım programı ile döviz kurunu hedeflediklerini açıkça ifade etmemek konusunda dikkatli davranıyor. Ancak yetkililer tekrar tekrar zayıf bir euronun büyüme ve enflasyonu destekleyerek ekonomiye olumlu etki edeceğini belirtti.

Euro dolar karşısında geçtiğimiz 6 ayda genel olarak 1.05 ile 1.15 aralığında işlem gördü. Euro, ekonomiye sağlanan likiditenin değer kaybı yaratan etkileri ve Fed’in faiz artırımını erteleyeceği iddialarının sağladığı destek arasında kaldı.

Euro bu aralıkta sıkışması öncesinde 8 Mayıs 2014’te 1.3993 dolar zirvesinden gerileme gösterdi. Draghi bu tarihte politikayı gevşetebileceğini söylemişti. Euro, QE programının Mart 2015’te başlamasından bir hafta sonra 1.0458 ile 12 yılın en düşük seviyesini gördü. Euro bugün 12 yılın en düşüğünden yaklaşık yüzde 9 daha yüksek seyrediyor. Euro dolar karşısında Salı günü Tokyo saati ile 12.01’de 1.1361 dolardan işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)