E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFındık fiyatları neden düştü---

Fındık fiyatları neden düştü

Fındık fiyatları neden düştü
24 Kasım 2015 - 04:24 borsagundem.com

Sezona kilogramı 12 liradan başlayan ve kısa sürede 15 lirayı gören fındıkta üreticinin daha fazla artış beklediği anda fiyat 12.5 liraya düştü

Geçen yıl düşük gelen rekolte ile beraber fiyatı 22 liraya kadar çıkan fındıkta, bu yıl fiyatlar oldukça dalgalı. Sezona 12 liradan başlayan fındığın kilogram fiyatı 15 liraya kadar çıktı. Üretici 20 lira olacağı umuduyla elindeki fındığı satmadı, bekledi. Üreticiler fiyatın daha da artmasını beklerken fındığın kilogramı piyasada 12.5 lira seviyelerine indi.

Fındık fiyatlarındaki bu düşüş için "Sanayici fiyat yükselince elindeki fındığı piyasaya sürdü" iddiası ortaya atılırken Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu ise "Fındık fiyatlarındaki düşüş pazara fazla miktarda ürün inmesinden" açıklamasını yaptı. 

ARZ FAZLASI OLDU

Yanıkoğlu, "15 liralık fiyat piyasada ciddi panik havasına neden oldu. Bu fiyatı çok iyi bulan üreticimiz pazara fazla miktarda fındık indirdi. Yine emanete bırakılan fındıklar nakde dönüştürüldü. Piyasada çok ciddi arz fazlası oluştu. Bu da fiyatın geri gelmesini sağladı" diye konuştu. 

"YENİDEN YUKARI ÇIKACAK"

Fındık fiyatındaki düşüşün geçici olduğunu ve birkaç gün içerisinde pazardaki rakamın yeniden yukarıya doğru çıkacağını belirten Yanıkoğlu, "Düşüşün fazla süreceğini sanmıyorum. Çünkü panik havası dağılmaya başladı. Piyasada bir kaç gün içerisinde fiyatlar yükselmeye başlanacaktır. Önümüzdeki kısa sürede eski seviyelerini yakalayacaktır" ifadelerini kullandı.

"SANAYİCİ PİYASAYA FINDIK SÜRDÜ"

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk ise fiyatlardaki düşüş için "Sanayici elindeki fazla fındığı piyasaya sürünce fiyatlar düştü" açıklamasını yaptı.

Üreticinin bu yıl kendisine 15 TL’lik fiyat barajı belirlediğini söyleyen Arslantürk, “Üretici artık kendini güçlü hissediyor. Örneğin ‘15 lira olmadan satmam’ diyebiliyor. Hedefleri ise 20 TL. Üreticinin bu kadar bekleyebileceğini kimse beklemiyordu. Üreticinin güçlenmesi sektör açısından da çok önemli” dedi. Fındık fiyatlarının üreticinin piyasaya mal vermemesi nedeniyle yükseldiğine dikkat çeken Arslantürk, “Üretici dışında bir de sanayicinin elinde fındık vardı. Onlar piyasaya ürün vermeye başlayınca fiyatlar bir miktar aşağıya indi. Piyasa şartları çok güzel çalışıyor. Buna herkes saygı duymalı. Üretici, ‘Sanayici ne yaparsa yapsın, ben ürünümü satmıyorum’ dedi. Fiyatlar da bugün (dün) 13 lirayı gördü” dedi.  

"ÜRETİCİ OYUNA GELMESİN"

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan da fındık üreticilerinin bugünlerde pazara fındık getirmemelerini savundu.

Karan, fiyatın düşürülerek piyasada panik havası yaratılmak istendiğini öne sürerek, "Bu panik havası nedeniyle üreticinin elinde bulunan fındıkların pazara indirilmesi hedefleniyor. Bu oyuna üreticimiz gelmemeli ve direnmeli. Ürününü elinde tutmalı ve pazara fındık indirmemeye devam etmeli. Böylelikle fiyat yükselecek, kazanan üreticimiz olacaktır" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YAKUP BOZOĞLU05 Şubat 2016 14:29

    KESER DÖNER SAP DÖNER GÜN GELİR HESAP DÖNER. BU İŞİN SENESİ DE VAR. TÜCCAR BAKALIM SENEYE DE AÇIK PİYASEYE, EMANETE, FINDIK ALABİLECEK Mİ? KİMSE VERMEYECEK İNŞALLAH.

  • tahsin05 Şubat 2016 10:26

    emanete bırakanlar şimdi düşünsünler. bir daha emanete bırakmasınlar. tüccar yiyeceğine yoksula versinler de anlar yesin. hem de sevap kazanırlar.emanete bırakarak çocuklarının rızıklarını heba ettiler ve günah kazandılar.

  • FINDIKÇI12 Ocak 2016 15:36

    EE NOLDU YÜKSELECEKTİ HANI? HABİRE DÜŞÜYOR SİZİN ANALİZİBNİZ BİZİM GİBİ ÜRETİCİYİ BATIRIR ANCA

  • muharrem azgı25 Kasım 2015 16:47

    fındık fiyatının düşmesinin asıl sebebi fındığını emanet ettiği fabrikaların o fındığı ferroliye satmasından kaynaklanıyor. üreticiyi keriz yenine koyuyorlar. bundan sonra biz üreticiler olarak kendi ambarımızı kendimiz yapacağız. sözüm ona o fabrikalar parasını ödemediği fındığı sattılar piyasanın fındık sıkıntısını giderdilar.böylelikle tüm fındık üreti,cilerinide sattılar hemde elin ferrolisine

  • selim tez24 Kasım 2015 17:58

    ütetici de kazansın,tüketici de