E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları“İlk 6 ayda petrol fiyatı 40 dolara yakın olur”---

“İlk 6 ayda petrol fiyatı 40 dolara yakın olur”

“İlk 6 ayda petrol fiyatı 40 dolara yakın olur”
28 Ocak 2015 - 16:18 borsagundem.com

Goldman Sachs raporunda düşük petrol fiyatlarının endüstride deflasyona neden olduğu belirtildi.

AYÇA KARACA – BORSAGUNDEM.COM

Financial Times’da yer alan Goldman Sachs raporunda, kuruluşun petrol fiyatlarında Haziran’a kadar 40 dolara yakın bir fiyat beklentisi içerisinde olduğu tahmini yer aldı.
Emtia editörü Neil Humme,  fiyat tahminlerinde kesinti yaptıktan sonra Goldman Sachs’ın dikkatini tüm emtia sektörüne yönelttiği ve son varlık değerlendirme raporunda sektörde gelecek 3 ayda %10 değer kaybı beklediğini öngörüp görünümünü aşağıya çektiğini belirtiyor.
Goldman’a göre düşük petrol fiyatları endüstride deflasyona neden olurken Çin’deki düşük büyüme de bakır gibi emtialar üzerinde baskı yaratıyor.  Bunların yanısıra bir çok emtiada contango-gelecek dağıtım fiyatlarının şimdiki fiyatları aşması- durumu yaşanması  yüzünden yatırımcı karlarının da etkilendiği vurgulanıyor.

Goldman ayrıca “Emtia fiyatlarında yaşanan büyük düşüşlere rağmen yakın dönemde risklerin aşağı eğimli olduğunu öngörüyoruz”  tahmininde bulunuyor.
Bloomberg Emtia Endeksi geçen yıl %17 düşme kaydederken petrol fiyatlarının zayıflığı yüzünden 2015’te de %5 düşme gösterdi, bakır fiyatlarındaki azalmanın da buna katkıda bulunduğu belirtiliyor.

Ancak önümüzdeki 12 aylık dönemde Goldman emtialar için daha pozitif bir yaklaşım gösteriyor. Petrol fiyatının yavaşça yeniden dengeye geleceği öngörülüyor ve şu tahminde bulunuluyor:

“ABD petrol fiyatının yılın ilk altı ayında 40 dolara yakın seyretmesini ve bunun arz büyümesini yavaşlatıp küresel petrol piyasasını 2016’da dengeye getirmesini bekliyoruz. Ancak petrol fiyatlarının yıl sonunda güçlü bir geri dönüş potansiyeli sergileyecek şekilde marjinal üretim maliyetine doğru toparlanmasını –WTI için 65 dolar, Brent için 70 dolar- öngörüyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)