E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKur ve faiz yükseliyor---

Kur ve faiz yükseliyor

Kur ve faiz yükseliyor
26 Mayıs 2015 - 19:51 borsagundem.com

Seçim beklentileri ve dolardaki değer kazancı ile kur ve faizdeki yükseliş devam ediyor

Genel seçim sonuçlarına ilişkin beklentiler para ve sermaye piyasalarındaki fiyatlamaları aşağı ve yukarı yönlü sert etkilemeye devam ederken, seçimin ardından tek parti iktidarının sürmeyebileceği endişesi ve küresel piyasalarda doların değer kazancı ile birlikte kur ve faizdeki yükseliş bugün de sürdü.

Dolar, altı önemli para biriminden oluşan sepet ve euro karşısında bugün bir ayın zirve seviyelerini test etti.

Dolardaki değer kazancında ABD Merkez Bankası'nın yıl bitmeden faiz artışlarına başlayacağı beklentisi ve Yunanistan'ın borç ödemelerine ilişkin endişelerin euroyu baskılaması etkili oldu.

Öte yandan bugün ABD'de açıklanan veriler dolardaki değer kazancını artıran diğer etkenler oldu.

Dolar/TL, bugün güne 2.62 civarında başladıktan sonra 1701'de 2.6355/2.6367 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.7545/2.7560 seviyesindeydi.

AK Parti'nin tek başına iktidarını sürdüremeyebileceğine işaret eden ve TL'nin pozitif ayrışmasına son veren Konda ve Sonar anketlerinin ardından bugün Konsensus ve ANDY-AR anketleri izlendi.

Kamuoyu araştırma şirketi Konsensus son seçim anketinde AK Parti'nin yüzde 43.9, CHP'nin yüzde 26.7, MHP'nin yüzde 15.6 ve HDP'nin yüzde 9.7 oranında oy alacağı tahmininde bulunarak, HDP'nin barajı geçmesi durumunda alacağı 60 milletvekili ile AKP'nin sandalye sayısını 277'e düşüreceği tespitini yaptı.

Bir başka araştırma şirketi ANDY-AR'ın son seçim anketi sonuçlarına göre AKP yüzde 41.9 oy alırken, HDP yüzde 10.7 ile seçim barajını geçiyor. 

Analistler seçimlere iki hafta kalmış olmasına karşın henüz net bir tahmin yapmanın mümkün olmaması nedeniyle anketlerin piyasa etkisinin eskisine nazaran daha yüksek olduğunu ve bu sürecin devam edebileceğini belirtiyorlar.

Anket sonuçlarında yüzde 10 seçim barajının yakınında seyreden HDP'nin seçimde baraj altında kalıp kalmayacağı vekil dağılımlarını etkilediği için analistler seçime ilişkin tahmin yürütmekte zorlanıyorlar.

AK Parti'nin, tek başına anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması, piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde getiri önceki hafta yaklaşık 70 baz puan gerilemişti. Bir önceki hafta Cuma günü yüzde 10.27 seviyesinde olan ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.66 bugün spot kapanışta yüzde 9.90 valörde son işlemde ise yüzde 9.96 oldu.

Uzun vadede küresel sabit getirilere daha paralel bir seyir izleyen 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise aynı dönemde 40 baz puana yakın düşüş gerçekleşti. 10 yıllık göstergede dün spot kapanış yüzde 9.16 olurken valörde son işlem yüzde 9.18 seviyesinde gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.29 valörde son işlem yüzde 9.31 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)