E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 50 dolara yakın---

Petrol 50 dolara yakın

Petrol 50 dolara yakın
03 Mart 2015 - 07:55 borsagundem.com

Petrol, ABD’nin resmi stok verisinin açıklanması öncesinde varil başına 50 dolara yakın seviyede tutunuyor

ABD’de petrol stoklarının rekor seviyeden genişleme göstermesi bekleniyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.9 kadar yükseldi. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler ABD’de petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 3.95 milyon varil genişleme gösterdiği tahmininde bulunuyor. ABD’de stoklar geçtiğimiz 7 hafta boyunca yükseliş göstererek 434.1 milyon varile ulaştı ve Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeye geldi.

Fiyatlar, küresel arz fazlasının talebi aşması ile 2014’te yaklaşık yüzde 50 gerilerken, bu yıl yüzde 6.2 düşüş gösterdi. Pazartesi açıklanan ABD verisi imalat sanayinin Şubat ayında düşük bir hızda genişleme kaydettiğini gösterdi. Söz konusu düşüşte ABD dışı büyümelerdeki zayıflığın siparişleri sınırlandırması etkili oldu. ABD dışındaki merkez bankaları, ekonomilerini canlandırmak için teşvikleri artırıyorlar. Euro Bölgesi’nin varlık alım programının bu hafta başlaması bekleniyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Hala arzın miktarı ile ilgili soru işaretleri bulunuyor. ABD’den karışık bir veri akışı gördük. Ancak Avrupa’ya kıyasla genel anlamda güven mevcut. Bu durum petrol için dengeli bir ortam yarattı” dedi.

Nisan vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde  42 sent kadar yükselerek varil başına 50.01 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:21’de 49.97 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 17 sent düşüş  ile 49.59 dolara geriledi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 52 aşağısında seyrediyor.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı 90 sent yükseliş ile Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 60.44 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 3.04 veya yüzde 4.9 gerileyerek 59.54 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 10.45 dolar seviyesinde. 27 Şubat’ta ise 12.82 ile Ocak 2014’ten bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)