E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 50 doların üstünde---

Petrol 50 doların üstünde

Petrol 50 doların üstünde
04 Mart 2015 - 08:14 borsagundem.com

Petrol, Suudi Arabistan’ın talebin arttığı sinyali vermesiyle ve ABD stok verisinin açıklanması öncesinde varil başına 50 doların üzerinde tutunuyor

Petrol, yatırımcıların Suudi Arabistan’dan gelen talebin arttığı sinyalini değerlendirmesiyle ve ABD stoklarının rekor seviyeye genişlediğini göstermesi beklenen veri öncesinde varil başına 50 doların üzerinde tutunuyor.

Petrol vadelileri, Salı günü yüzde 1.9 artmasının ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. Salı günü yaşanan yükselişte, bir Libya petrol limanına yapılan hava saldırısı ve İsrail ile ABD’nin İran’ın nükleer müzakereleri üzerinde fikir ayrılığı yaşamaları etkili oldu. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, talebin artış göstermesi ile birlikte Asya’ya satılan Arap hafif petrolü için fiyatlandırma şartlarında 3 yılın en büyük yükselişini yaptı.

Suudi Arabistan, OPEC’in Kasım ayında aldığı üretimi sabit tutma kararına öncülük etti ve ABD kaya petrolü üreticileri karşısında pazar payını korumaya yönelik hareket ettiç Bu durum küresel arz fazlasını şiddetlendirerek fiyatların 2014 yılında yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden oldu. Öte yandan ABD’de petrol arama şirketleri askıya aldıkları sondaj makinesi sayısını düşürüyor. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler ABD’de stokların geçtiğimiz hafta 3.95 milyon varil genişlediği tahmininde bulunuyor.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Piyasa yükselen arzın ötesinde üretimdeki düşüşlere bakmaya hazır. Suudi Arabistan’ın Asya’ya satılan petrol için fiyatlandırma şartlarını yükseltme kararı artan talebin bir göstergesi olabilir” dedi.

Nisan vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Nymex elektronik işlemlerde 2 sent yükselerek Singapur saati ile 12:49’da varil başına 50.54 dolardan alıcı buldu. Kontrat, 93 sent artış göstererek Salı günü 50.52 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 10 aşağısında seyrediyor.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 34 sent düşerek varil başına 60.68 dolardan alıcı buldu. Kontrat, Salı günü 1.48 dolar veya yüzde 2.5 yükseliş ile varil başına 61.02 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 10.16 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)