E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 60 doların altında---

Petrol 60 doların altında

Petrol 60 doların altında
30 Haziran 2015 - 09:37 borsagundem.com

Petrol, İran nükleer anlaşmasına yaklaşıldığı işaretleri ile varil başına 60 doların altında kayıpları koruyor

Petrol, yatırımcıların İran’ın petrol ihracatını artıracağı işaretlerini değerlendirmeleri ile varil başına 60 doların altında kayıpları koruyor.

Petrol vadelileri Pazartesi günü yüzde 2.2 gerilemesinin ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. ABD ve Avrupalı diplomatlar Viyana’da bir araya geldiler ve İran ile kapsamlı bir nükleer uzlaşıya günler içerisinde varılabileceğini belirttiler. Ancak Salı günkü son tarih aşılabilir. Petrol işlemlerinde volatilitenin göstergesi Aralık ayından bu yana en büyük yükselişi gösterdi. Volatilitedeki artışta, Yunanistan’daki finansal çalkantının ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkışına yol açacağı endişesi etkili oldu.

Petrol, Yunanistan borç krizinin yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırması ile Mart ayından bu yana ilk kez aylık düşüş kaydetmeye hazırlanıyor. Öte yandan küresel arz fazlası sorununun süreceği işaretleri görülüyor. OPEC’in en büyük beşinci üreticisi İran uluslararası yaptırımların kaldırılması halinde 6 ay içerisinde petrol ihracatını iki katına çıkarabileceğini belirtti.

Sydney’deki Fat Prophets analistlerinden David Lennox, “Küresel arz hala yüksek. Dolayısıyla İran’dan gelen arz artarsa problem olur. Fiyatlarla ilgili oldukça pozitiftik ancak özellikle Yunanistan krizinin etkileri ile durum değişebilir” dedi.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 2 sent gerileyerek Singapur saati ile 13:50’de varil başına 58.31 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 1.30 dolar düşüş ile 58.33 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 51 altında seyrediyor. Fiyatlar bu ay yüzde 3.3 geriledi. ABD gösterge petrolü Mart sonundan bu yana yüzde 23 yükseldi ve yılın ilk çeyrek dönemlik artışını kaydetmeye ilerliyor. WTI petrol 2015’te yüzde 9.5 yükseldi.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, 13 sent değerlenerek varil başına 62.14 dolardan işlem gördü. Fiyatlar Haziran’da yüzde 5.2 geriledi ve üst üste ikinci aylık kayba hazırlanıyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.81 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)