E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol düşüşünü sürdürüyor---

Petrol düşüşünü sürdürüyor

Petrol düşüşünü sürdürüyor
30 Mart 2015 - 18:41 borsagundem.com

Petrol, İran ve Batılı diplomatların nükleer program ile ilgili anlaşmaya varmaya yaklaşması ile düşüşü ikinci güne taşıyor

Petrol, İran ve Batılı diplomatların nükleer program ile ilgili anlaşmaya varmaya yaklaşması ile düşüşü ikinci güne taşıyor. Anlaşmaya varılması halinde İran, petrol ihracatlarını artırarak küresel arz fazlası sorununu şiddetlendirebilir.

Petro vadelileri New York’ta yüzde 1.9 kadar geriledi. Pazartesi günü İsviçre’de görüşecek olan diplomatlar İran’a uygulanan yaptırımların hafifletilme hızı ve ülkenin nükleer programına uygulanacak sınırlandırmalar ile ilgili bölünmüş durumdalar. OPEC üreticisi olan İran bir süredir petrol stoku yapıyordu. Barclays Plc and Societe Generale SA’ya göre anlaşmaya varılması halinde yurtdışına ilk olarak satılacağı tahmininde bulunuyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) üretimin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bırakmasının ardından İran’ın petrol sevkiyatlarını artırması potansiyeli küresel arz fazlası sorununun kötüleşeceği spekülasyonlarını artırdı. İran Petrol Bakanı Namdar Zanganeh’in 16 Mart’ta yaptığı açıklamaya göre OPEC’in en büyük 5. üreticisi olan İran, yaptırımların kaldırılması halinde ihracatları günlük 1 milyon varil artırabilir.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “İran’ın nükleer programı ile ilgili anlaşmaya yönelik görüşmeler piyasayı etkiliyor. Eğer taraflar bir sonraki aşamaya geçmede başarılı olurlarsa, bu İran arzının piyasaya geri döneceği ihtimalini artırır” dedi.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 92 sent kadar gerileyerek varil başına 47.95 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:46’da 48.12 dolardan işlem gördü. Kontrat, Cuma günü 2.56 dolar düşüş göstererek 48.87 dolar ile 26 Şubat’tan bu yana en büyük gerilemeyi kaydetti. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 12 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 9.7 geriledi.

Mayıs vadeli Brent petrolü kontratı, 84 sent kadar veya yüzde 1.5 gerileyerek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 55.57 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.88 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)