E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları daha da düşecek---

Petrol fiyatları daha da düşecek

Petrol fiyatları daha da düşecek
09 Ekim 2015 - 18:53 borsagundem.com

Goldman Sachs, küresel petrol arz fazlasının yüksek olması nedeniyle, petrol fiyatlarındaki yükselişin kısa süreceği tahmininde bulundu

Merkezi ABD'de bulunan uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs'ın, yayınladığı raporda, petrol fiyatlarındaki yükselişin kısa süreceği tahmin edildi.

Goldman Sachs'ın "Petrol fiyatlarındaki toparlanmanın zayıflaması" adlı raporunda, küresel petrol arzının yüksek, petrol talebinin düşük olduğuna işaret edilerek, toplam petrol arz ve talebinin yeniden denge noktasını buluncaya kadar fiyatların düşeceğinin öngörüldüğü belirtildi.

ABD'deki petrol üretiminin son aylarda düşüşe geçtiği hatırlatılan raporda, buna rağmen ülkedeki ham petrol stoklarının hala yüksek olduğunun altı çizildi ve diğer ülkelerde de petrol üretiminin artmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda, bu durumun küresel petrol piyasasında arz fazlasına neden olduğu vurgulanarak, gelecek yıl petrol fiyatlarının düşerek arz ve talebi dengeye getirmesinin ve ABD'de petrol üretiminin günlük yaklaşık yarım milyon varil daha aşağı düşmesinin beklendiği de ifade edildi.

Ayrıca, küresel petrol talebinin gelecek yıl da düşük kalmasının öngörüldüğü raporda, son 10 gündür devam eden petrol fiyatlarındaki yükselişin kısa süreceği ve fiyatların daha uzun bir süre düşük kalmasının tahmin edildiği açıklandı.

Petrol fiyatları, ABD'de sondaj kuyu sayısı ile petrol üretiminin azalması ve Rusya'nın Suriye'ye hava saldırıları nedeniyle çatışmaların bölgedeki petrol üreticisi ülkelere sıçrama riski nedeniyle Ekim ayının başından bugüne yaklaşık yüzde 13 değer kazandı.

Küresel olarak en geçerli kullanılan Brent türü ham petrolün varil başına fiyatı 1 Ekim'de 47,69 dolar iken, cuma günü varil başına 54 doların üstüne çıktı.

ABD'nin kullandığı ve ülkedeki petrol üreticilerini yakından ilgilendiren Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varil başına fiyatı da 1 Ekim'de 44 dolar seviyesindeyken, cuma günü varil başına 50 doların üzerine tırmandı.

Düşük fiyatlar nedeniyle, ABD'deki ham petrol üretimi Nisan ayında günlük ortalama 9,6 milyon varil iken, bu miktar geçen ay 9,2 milyon varilin altına düşmüştü.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi de ülkenin ham petrol üretiminin bu yıl günlük ortalama 9,25 milyon varil olacağını tahmin ederken, gelecek yıl ise üretimin günlük ortalama 8,86 milyon varile gerileyeceğini öngörüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)