E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol İran ile düşüşte---

Petrol İran ile düşüşte

Petrol İran ile düşüşte
01 Nisan 2015 - 08:16 borsagundem.com

Petrol, İran’ın nükleer programı ile ilgili müzakerelerden fikir birliğine varıldığına yönelik sinyaller gelmesi ile kayıpları genişletiyor

Petrol, İran’ın nükleer programı ile ilgili müzakerelerden fikir birliğine varıldığına yönelik sinyaller gelmesi ile üçüncü çeyrek dönemlik kayıpları genişletiyor. Anlaşmaya varılması OPEC üreticisi İran’ın petrol ihracatlarını yükseltmesini sağlayabilir.

Petrol vadelileri, Salı günü 1 haftanın en düşük seviyesinden kapanış yapmasının ardından New York’ta yüzde 1 kadar geriledi. Rusya ve İran Dışişleri Bakanları, Çarşamba günü bir açıklama yapabileceklerini ifade ettiler. ABD petrol stokları resmi verisinin açıklanması öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler stokların geçtiğimiz hafta rekor seviyenin ötesine yükseldiği tahmininde bulunuyor.

Petrol, 2003’ten bu yana en uzun süreli çeyrek dönemlik düşüşü kaydetmesinin ardından İran stoklarının küresel arz fazlası sorununu kötüleştireceği spekülasyonları ile kayıpları genişletiyor. Petroldeki arz fazlası sorunu fiyatların geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden oldu. Diplomatlar, İran’ın nükleer programını yaptırımları kaldırılması karşılığında engelleyebilecek bir anlaşmaya varmaya çalışıyorlar.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “İran, üretim kapasitesi yüksek ve özellikle arz fazlası olan bir piyasada insanlar bundan endişe ediyor” dedi.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 48 sent kadar gerileyerek varil başına 47.12 dolar oldu ve Sydney saati ile 14:24’te 47.29 dolardan işlem gördü. Kontrat, Salı günü 1.08 dolar değer kaybederek 47.60 dolar ile 24 Mart’tan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 49 aşağısında seyrediyor.

Mayıs vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 36 sent kadar veya yüzde 0.7 değer kaybederek varil başına 54.75 dolardan alıcı buldu. Kontrat, Salı günü 1.18 dolar gerileyerek 55.11 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.67 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)