E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol kayıplarını artırıyor---

Petrol kayıplarını artırıyor

Petrol kayıplarını artırıyor
31 Ağustos 2015 - 09:01 borsagundem.com

Petrol, ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısının arz fazlası sorununa rağmen artış göstermesi ile üst üste 3. aylık kayba hazırlanıyor

Petrol, ABD’li üreticilerin arz fazlası sorununa rağmen hizmet veren sondaj kulesi sayısını artırması ile üst üste 3. aylık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri, 2009’dan bu yana en büyük iki günlük ralliyi kaydetmesinin ardından New York’ta yüzde 2 kadar yükseliş gösterdi. Baker Hughes Inc.’e göre, ABD’de aktif olarak hizmet veren sondaj kulesi sayısı yükselişi 6. haftaya taşıdı ve 675 ile Mayıs ayı başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Petrol, ABD ve Çin’de zayıflayan talebin küresel piyasaları arz fazlası sorun ile baş başa bırakacağı endişesinin etkisiyle bu ay varil başına 40 doların altına düştü ve Şubat 2009’dan bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından kayıplarını koruyor. Petrol, emtia ve hisse senetlerindeki toparlanma ile birlikte yukarı yönlü bir dalgalanma göstermiş olsa da fiyatlar bu yılın Haziran ayındaki zirve seviyesinden hala yüzde 25’ten fazla aşağısında seyrediyor.

Sydney’deki Fat Prophets analistlerinden David Lennox, “Trend dışı fiyat hareketi, piyasanın arz tarafında pek bir şeyin değişmediği gerçeğine geri döndüğünü gösteriyor. Volatilitede herhangi bir değişim görmeyi beklemiyoruz. Ancak petrolde yönün yukarıdan ziyada aşağı yönlü olmasını bekliyoruz” dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI)  kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 92 sent kadar gerileyerek varil başına 44.30 dolar oldu ve Singapur saati ile 12.28’de 44.41 dolardan işlem gördü. Kontrat, Cuma günü itibarıyla sona eren iki günde yüzde 17 yükseliş göstererek Ocak 2009’dan bu yana en büyük artışı kaydetmişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın iki katından yüksek seyrediyor. Fiyatlar bu ay yüzde 5.7 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 1.10 dolar kadar veya yüzde 2.2 değer kaybederek varil başına 48.95 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar, Ağustos’ta yüzde 6 düşerek üst üste 4. aylık kayba hazırlanıyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.68 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)