E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSuudi Arabistan her şeyi göze aldı---

Suudi Arabistan her şeyi göze aldı

Suudi Arabistan her şeyi göze aldı
19 Nisan 2015 - 11:35 borsagundem.com

Suudi Arabistan petrol piyasasındaki payını korumak için son silahını kullanmaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan, ABD'li kaya gazı petrolü üreticilerini piyasanın dışına iterek pazar payını muhafaza etmek için atıl kapasitesini kullanmayı dahi göze almış durumda.  Bu, fiyatlarda ciddi bir yükselişe yol açabilir. Business Insider'ın haberine göre Suudi Arabistan Mart ayında günde 10.3 varil üretim yaptı. Bu da bir önceki aya göre 658 bin artış anlamına geliyor. Bu da OPEC'in en önemli üyesinin 30 yıldır ulaştığı en yüksek üretim seviyesi oldu.

Suudilerin yanı sıra, Irak'ta da petrol arzı günlük 556.000 varil arttı. Libya ise 183 bin varili tekrar üretime sokmayı başardı. OPEC günde yaklaşık 31.5 milyon varil üretim yapıyor. Bu rakam örgütün üretim kotası olan 30 milyon varilin de üstene çıkmış durumda. Sıradışı arz rakamları ciddi şekilde düşük olan fiyatlarla baş etmeye çalışan piyasa için düşünülmesi gereken bir başka konu oldu. S. Arabistan'ın bu adımı ne olursa olsun pazar payını sabit tutmak istediği şeklinde yorumlanabilir.

Daha fazla arz petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesine neden olarak, piyasadan çıkmak durumunda kalan ABD'li kaya gazı petrolü üreticilerinin sayısını artıracaktır. ABD'li üreticilerin durumu zaten kötüye gitmeye başladı. ABD üretiminin Mayıs'ta günlük 57 bin varil azalacağı öngörülürken, sondaj kulesi sayısı da azalmaya devam ediyor.

Suudi üretiminin artması küresel piyasalarda arzın iyi durum olduğu anlamına gelecek. Ancak Suudi arzının artması aynı zamanda küresel düzeydeki atıl kapasite de düşüşe yol açacaktır. S. Arabistan atıl üretim yapma kabiliyetine sahip tek üretici konumunda ve bu kapasite piyasanın şartlarına göre artırıp azaltılabiliyor. Krallık'ın bu kadar yıldır fiyatları kendi isteği doğrultusunda etkilemesi de bu durum sayesinde oldu. Ancak tam kapasiteyle üretim yapıldığında ülkenin başka bir silahı kalmıyor. Bu da adeta faizleri sıfıra indirmiş bir merkez bankasının durumuna benziyor. (Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)