E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıUzmanlardan dolar için kritik uyarı---

Uzmanlardan dolar için kritik uyarı

Uzmanlardan dolar için kritik uyarı
06 Mart 2015 - 20:05 borsagundem.com

Uzmanlar, son günlerde tüm zamanların en yüksek seviyesini sürekli yukarı taşıya dolar/TL'deki artışın ABD istihdam verisi sonrası sürmesini bekliyor

Dolar, Türk lirası karşısında son günlerde üst üste rekor kırmaya devam ediyor. Birçok analist ABD ekonomisinin toparlanması ile birlikte Merkez Bankası Fed'in faiz artışına yaklaşması sonucu dolarda yaşanan bu yükselişin doğal olduğunu belirtiyor. Ancak TL dolar karşısında 2015 genelinde yüzde 11'lik kayıpla gelişen piyasa para birimleri arasında en çok düşüş yaşayan ikinci kur konumunda yer alıyor.

TL'nin önünde yalnızca yüzde 13'lük kayıp yaşayan Brezilya reali bulunurken, Standard Bank Gelişen Piyasa Araştırma Müdürü Tim Ash, negatif ayrışmanın merkez bankasına yöneltilen baskılar sonucu gerçekleştiğini düşünüyor.

Dolar/TL bugün 2.6475 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini yukarı taşırken, TSİ 18:31 itibariyle yüzde 0,68'lik yükselişle 2.6394 seviyesine yer alıyordu. Kur bugün öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TCMB Başkanı Erdem Başçı ile görüşeceğini belirtmesi ve MB'nin likidite sıkılaştıracağının anlaşılması sonrası 2.57'lere kadar gevşemesine rağmen, ABD'de istihdamın Şubat'ta beklentilerin üstünde artış göstermesinin ardından 15:30'dan itibaren yukarı yönlü hareket etti ve rekoru genişletti.

BloomberghHT.com'a değerlendirmelerde bulunan TEB Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık, verilerin doların güçlü devam etmesini getireceği tahmininde bulundu. Fed'in 18 Mart'taki toplantısında faiz artışı konusunda sabırlı olacağı yönündeki ifadeyi yüksek ihtimalle kaldıracağını söyleyen Işık "Bunun yerine nasıl bir faiz yönlendirmesi geleceği ve bu doğrultuda ABD tahvil faizlerindeki yükselişin nerede duracağı takip edilecektir" diye konuştu.

Işık, yurt içinde ise Merkez Bankası'nın likiditesini sıklaştırması ve faiz indirmesi yönündeki siyasi baskıların azalması durumunda diğer gelişmekte olan ülkelere göre biraz daha iyi performans gösterebileceğimizi ifade etti. Bu durumda dahi global likidite şartlarındaki bozulma ile yukarı yönlü risklerin devam edeceğini söyleyen Işık "Diğer taraftan, Merkez Bankası'nın bu şartlarda dahi faiz indirimlerine devam etmesi durumunda TL üzerindeki baskı daha da artabilir" dedi.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen ise bugün yayımladığı raporda, beklentileri aşan ABD verisinin Fed yetkililerinin bir kısmı tarafından doğal işsizlik seviyesine yaklaşıldığı ve enflasyonun da bunu takip edeceği şeklinde yorumlanacağını belirtti.

Fed içindeki diğer bir kampın ise enflasyon baskısı olmadan faiz artırılmaması gerektiğini savunacağını ifade eden Şen "Bu, Mart ayında ‘faizleri artırmak için sabırlı davranacağız veya en az iki toplantı faiz indirimi yok’ ifadesini ortadan kaldırmak için kanımca yeterli bir sav" yorumlarında bulundu.

Verinin ardından gelişen piyasa kurları üzerindeki baskının devam edeceğini söyleyen Şen Fed'in Haziran'da faiz artışına gitmek konusunda net bir kararı olmadığını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet şahin 07 Mart 2015 00:36

    Fed faiz artırması söylentileri doları suni bir şekilde yukarı taşımıştır..paniğe gerek yok..

  • YY06 Mart 2015 20:30

    Bu saatten sonra dolar alacak yerli yatırımcı olmaz. Bu yüzden bu yükselişin ne derece gerçek olduğu yakında anlaşılır. Ayrıca yerli yatırımcılar Süper Mario'ya müteşekkir olmalıdır diye düşünüyorum.