E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıVatandaş elindeki altını satıyor---

Vatandaş elindeki altını satıyor

Vatandaş elindeki altını satıyor
26 Ocak 2015 - 07:30 borsagundem.com

Güvenli liman olarak anılan ancak yıllardır düşen altın hafif yükselince altın yatırımcısı elindeki altını satmaya başladı

Külçe altının gramının 100 lirayı, çeyrek altının 160 lirayı görmesinin ardından yükselişi fırsat bilen vatandaşlar ellerindeki altınları bozdurmak için kuyumculara akın etti.

Altın fiyatlarının son 5 ayın zirvesine çıkmasını fırsat olarak gören vatandaşlar ellerindeki altını bozdurmak için adeta kuyumculara akın ediyor. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Altınok, “Tüketicinin korunaklı liman olarak gördüğü altının son zamanlarda tasarruf aracı olarak görülmesi, bu nedenle yükseliş yakalandığında eldeki altının bozdurulması durumu yaşanıyor. Altında zaten geçici bir yükseliş var. Belli bir süre sonra bu tekrar eski yerine dönecektir diye düşünüyoruz” dedi. 

Mal boşaltma yaşanıyor

Altında, borsada kullanılan “mal boşaltma” tabirinin benzeri bir durumun yaşandığına dikkat çeken Altınok, şöyle devam etti: “Mal boşaltmak tabiri için eldeki kağıtların istenilen değere ulaştığı an satılarak kâr realizasyonuna dönüşmesi durumu diyebiliriz. Benzer olgu altında da yaşandı. Çünkü altın uzun süre düşüşe geçti. En son İsviçre’nin euro ile ilgili aldığı karardan sonra euronun düşüşüyle altın güvenli sığınak haline dönüşünce, altında bir yükseliş ortaya çıktı.” 

Konya Sarraflar Çarşısı‘nda esnaflık yapan kuyumcu Sami Ayaz da altın  fiyatlarının uzun zamandır düşüşte olması sebebiyle son günlerde yaşanan  yükselişin fırsat olarak görüldüğünü ifade etti. Ayaz, şunları kaydetti: 

“40 gün önce 130 liradan satışını yaptığımız çeyrek altının fiyatı 160 liraya yükseldi. Son 10 gündür de altın ciddi miktarda yükselişte. Kuyumcuların satışında düşme, halktan gelen altında da ciddi oranda yükselme söz konusu.”  

Dünya Altın Konseyi’nin hesaplamalarına göre Türk halkının yastık altında 3 bin 500 ton altını, bir başka deyişle 3.5 milyon kilo altını bulunuyor. 1.295  dolar  ons fiyatı dikkate alınırsa  yastık altındaki altınlarını değeri 145.7 milyar doları buluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)