E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD bankaları Fed'in stres testini aştı---

ABD bankaları Fed'in stres testini aştı

ABD bankaları Fed'in stres testini aştı
06 Mart 2015 - 07:03 borsagundem.com

Fed'in stres testine tabi tutulan 31 banka ilk aşamayı geçti. Testin ikinci aşaması 11 Mart'ta yapılacak

ABD Merkez Bankası (Fed), stres testine tabi tuttuğu en büyük 31 Amerikan bankasının, ağır bir ekonomik durgunluk halinde kredi vermeye devam edebilecek kriterlere sahip olduğunu bildirdi.

Fed'in finansal sistemin sağlamlığını ölçmek amacıyla 2009'dan bu yana her yıl uyguladığı stres testinin ilk aşamasına ilişkin sonuçlar açıklandı. Fed'den yapılan yazılı açıklamaya göre, stres testine tabi tutulan 31 bankanın tamamı, ağır durgunluk şartlarında kredi vermeye yetecek asgari sermaye oranlarını karşıladı. Böylece, bu yıl beşincisi uygulanan testin birinci ayağını ilk kez tüm bankalar geçmiş oldu.

Fed'in 2007-2009 yıllarında yaşanan krizden yola çıkarak belirlediği kuramsal ağır durgunluk şartları, işsizlik oranının yüzde 10'a ulaştığı, piyasaların büyük dalgalanma yaşadığı, konut fiyatlarının yüzde 25 ve borsanın yüzde 60 değer kaybettiği bir senaryoyu öngörüyor.

Böyle bir durgunluk halinde, ülkedeki en büyük 31 bankanın toplam kaybının 340 milyar dolara kadar çıkabileceğini belirten Fed, açıklamasında söz konusu bankaların stres testinin ilk ayağını geçerek, bu kayıplara karşı daha hazırlıklı olduklarını gösterdiklerini ifade etti.

Fed Guvernörü Daniel Tarullo, "Büyük bankalardaki daha yüksek sermaye oranları, finansal sistemimizin direncini artıyor. Bizim denetleyici stres testlerimiz, bu bankaların derin bir ekonomik çöküş halinde dahi Amerikan şirketlerine ve tüketicilerine kredi vermeye devam etmelerini sağlama almak için tasarlandı" ifadesini kullandı.

Stres testinin ikinci aşaması 11 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Teste tabi tutulan bankaların sermaye oranlarını bu tarihe kadar Fed'in asgari kriterlerinin üstünde tutması gerekiyor. Bu bankaların mal varlığı, ABD bankacılık sektöründeki toplam mal varlığının yüzde 80'inden fazlasına tekabül ediyor.

ABD'de 2007-2009 finansal krizinden sonra çıkarılan Dodd-Frank yasası Fed'in her yıl mal varlığı 50 milyar dolar ve üstündeki bankalara stres testi uygulaması zorunluluğunu getirmişti. Geçen yıl, Citi Group ve Zions Bancorp'un da arasında bulunduğu 5 banka stres testini geçememişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)