Ana SayfaPiyasaABD verilerinden çıkan mesaj ne?---

ABD verilerinden çıkan mesaj ne?

1 / 2
ABD verilerinden çıkan mesaj ne?
04 Eylül 2015 - 17:07 www.borsagundem.com

İSTİHDAM ARTIŞINDA AYRINTILARA DİKKAT EDİLMELİ

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan’ın ABD istihdam verileri ve dolar yorumu:

İstihdam verilerinde her ne kadar manşet veri beklenti altında olsa da, ayrıntılarda olumlu algı yaratacak gelişmeler var. Katılım oranı sabit kalırken işsizlik oranının yüzde 5,3’ten yüzde 5,1’e gerilemiş olması Fed politikaları açısından olumlu, çünkü Fed’in işsizlikte yüzde 5,2 hedefi vardı. Ücret artışları da aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda yüzde 2,2 ile beklenti üzerinde. Özellikle yıllık ücret artışlarının kademe kademe yüzde 3’e doğru ilerliyor olması da olumlu. Temmuz ayı istihdam verisine de 30 binlik ciddi bir yukarı yönlü revizyon yapıldı. Mevcut veriler Fed’in Eylül toplantısında faiz artırma ihtimalinin güçlü olduğunu gösteriyor.

ABD’nin iyiye gittiğini gösteren ekonomik veriler, Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz konjonktür nedeniyle sermaye akışlarının yönü açısından ekstra etkiye sebep olmakta. Dolayısıyla Fed faiz artışının yakın olduğu algısını kuvvetlendirecek her türlü verinin de iç gündemdeki olumsuzluğa katkıda bulunarak kuru daha yukarılara götürmesini bekleyebiliriz. 1 Kasım öncesi siyasi atmosfer çok olumlu görünmemektedir, erken seçimden sonra hükümetin kurulması yine uzarsa TL kaynaklı riskler, bir adım önde olmaya devam edecektir. Bu da kurda yeni rekorlar demek olacaktır.

Dolar/TL’nin 3 lirayı gördüğü Ağustos ayında tahvil faizleri de yüzde 11 – 12 aralığına yerleşmişti.  Sonrasında kur 2,90’a doğru gevşediyse de piyasa faizleri söz konusu aralıktan ayrılmadı. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de kuru yukarıya götüren nedenlerin ortadan kalkmamış olmasıydı. Kurun rekor seviyelerine gelmesine neden olan temel etken iç dinamiklerdeki zayıflık. Son açıklanan enflasyon verisiyle beraber bu zayıflığın ekonomik göstergeler boyutunu gördük. Uzun vadeye yayılan siyasi belirsizlik ve jeopolitik risklerin halen konuşuluyor olması da TL’yi özellikle uluslararası gelişmelere karşı daha duyarlı hale getirmekte. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)