E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST en çok gerileyen 2. borsa oldu---

BİST en çok gerileyen 2. borsa oldu

BİST en çok gerileyen 2. borsa oldu
06 Mart 2015 - 20:36 borsagundem.com

BIST 100 Endeksi dünya genelinde 93 gösterge endeks arasında en çok gerileyen ikinci borsa oldu

Borsa İstanbul 100 Endeksi, bu hafta dünya genelindeki 93 gösterge endeks arasında, dolar cinsinden en çok gerileyen ikinci borsa oldu. Haftayı dolar cinsinden yüzde 9.20 kayıpla tamamlayan BIST 100, yüzde 9.4 düşüş yaşayan Brezilya IBOVESPA Endeksi'nin ardından en çok gerileyen ikinci borsa konumunda yer aldı.

Haftaya 84 bin seviyelerinden başlayan BIST 100, TL cinsinden yüzde 4.56'lık gerilemeyle günü 80,310.19 puandan tamamladı. Endeks yerel para birimi cinsinden de bu hafta en çok kayıp yaşayan üçüncü borsa oldu.

BIST 100'deki düşüşte ABD dolarının Türk lirası karşısında yaşadığı sert değer kaybının etkili olduğu belirtiliyor. TL dolar karşısında hafta genelinde yüzde 11'in üzerinde kayıp yaşarken, Standard Bank Gelişen Piyasa Araştırma Müdürü Timothy Ash, kurdaki volatilitede merkez bankasına yöneltilen baskıların etkili olduğunu ifade ediyor.

ABD'de bugün açıklanan tarım dışı istihdam verisinin analist beklentilerini aşarak Şubat'ta 295 bin artışa işaret etmesi ve işsizliğin yüzde 5.7'den yüzde 5.5'e gerilemesinin ardından, Dolar/TL yükselişi sürdürerek 2.6475 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini genişletti.

Uzmanlar, gelen olumlu verinin ABD'de Merkez Bankası Fed'i faiz artışına yaklaştırabileceğini ve dolayısıyla doların gelişen piyasa kurları karşısında değer kazanmayı sürdüreceğini tahmin ediyor. Bu durumda son günlerde doların TL karşısındaki yükselişi nedeniyle sert şekilde gerileyen BIST 100'ün 80 bin puanın altına inmesi de sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

BloombergHT.com'a konuşan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, dolar/TL'de  yaşanan agresif geri çekilme sonucu BIST'teki düşüşün sürdüğünü belirtti. Endekste 80 binin altına geçiş başlaması halinde dikkatli olmak gerektiğini söyleyen Paksoy "O zaman gözler aşağıda son yükselişin başladığı aralık ortasında test edilen 78.000-79.000 aralığına çevrilecektir" diye konuştu.

BIST 100 yıl genelinde dolar cinsinden yüzde 16'lık kayıpla en çok kaybettiren beşinci gösterge endeks konumunda yer alıyor.

Bu hafta dünyada en çok yükselen gösterge endeks petrol fiyatlarının toparlanması ile yüzde 16 yükselen Venezuela Borsası olurken, yüzde 14'lük yükselişle bu hafta politika faizini yüzde 30'a çıkaran Ukrayna'daki borsa ikinci sırada yer aldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)