E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te baskı dolar nedeniyle sürebilir---

BİST'te baskı dolar nedeniyle sürebilir

BİST'te baskı dolar nedeniyle sürebilir
25 Kasım 2015 - 09:48 borsagundem.com

Piyasalar dünkü sert satışın ardından bugün toparlanma eğilimi gösterebilir

Politik riskten jeopolitik krize…
Yeni hükümet Başbakan Davutoğlu tarafından dün açıklandı. Babacan’ın kabinede yer almaması piyasalarda büyük sürpriz yaratsa da, Şimşek’in ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olması, Yılmaz’ın kalkınma bakanı görevini sürdürmesi, uzun süre müsteşarlık yapan Ağbal’ın maliye bakanı olması memnuniyetle karşılandı. 
Eski ve yeni isimlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla harmanlandığı yeni kabinenin ilk icraatı seçim vaatlerini yerine getirmek olacak. Babacan’ın yokluğu ilk aşamada piyasalarda güven kaybına yol açabilir. Ancak Şimşek’in liderliğindeki ekonomi ekibinin reform sürecine odaklanarak bunu aşacağına ve piyasaları olumlu yönde şaşırtacağına inanıyoruz. 
Para Politikası Kurulu toplantısında beklentilere uygun şekilde politika faizleri sabit tutuldu. Merkez Bankası’nın yaptığı basın duyurusunda piyasaları heyecanlandıracak bir değişiklik yok. Kurul likidite politikasını kullanarak para piyasası faizlerini yüksek tutmaya devam edecek.  Piyasa faizinden koptuğu için anlamsızlaşan politika faizinin ne kadar artırılacağı Fed toplantısı sonrasında belli olacak. 
Piyasalar politik belirsizliklerin azalmasına sevinemeden jepolitik bir şokla sarsıldı. Sınır ihlali yapan bir Rus uçağının Türk jetleri tarafından vurulması ve Rusya devlet başkanı Putin’in sert açıklamaları Rusya (-%3,1) ve Türkiye (-%4,3) borsalarından başlayarak dünyaya yayılan sert bir satış dalgasına yol açtı. Piyasa için verdiğimiz kısa vadeli uzun pozisyonları zararla kapatmak zorunda kaldık.   
Yara daha sıcakken durum tespiti yapmak doğru değil, ancak yapılan ilk değerlendirmeler Rusya’nın iktisadi olarak misillemede bulunacağını ve Türkmenlere yönelik askeri müdahalenin artacağını gösteriyor.   
Batının yaptırımları ve düşük petrol fiyatları nedeniyle kan kaybetmesine rağmen Rusya Türkiye için halen önemli bir pazar. Yılın ilk dokuz ayında ihracatımızdaki %40 azalmaya rağmen Rusya 10. büyük pazarımız olmayı sürdürüyor. Gelen misafir sayısındaki %20 gerilemeye rağmen Almanya’nın ardından ikinci büyük turizm pazarımız olmayı sürdürüyor. Rusya ile gerginliğin artması durumunda ekonomiye ilave 2,5 -3,0 milyar dolarlık yük gelebilir.  
Piyasalara dönecek olursak dünkü sert satış dalgasından sonra borsada bu sabah toparlanma çapaları görebiliriz. Ancak Türk lirasındaki satıcılı seyir borsadaki baskının devam edeceğine işaret ediyor. 

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)