E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'te teknik görünüm zayıf---

BİST'te teknik görünüm zayıf

BİST'te teknik görünüm zayıf
04 Eylül 2015 - 08:31 borsagundem.com

Zayıf seyreden Borsa İstanbul'da 74 bin 500 puan önemli

Gözler tarım dışı istihdam verisinde…
BIST 100 endeksi dün 74.397 – 73.291 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü 74.004 seviyesinden yüzde 0,47 değer kazancı ile tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,24 değer kazanırken, sanayi endeksi ise yüzde 0,68 değer kazandı.

Dün Avrupa Merkez Bankası faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 0,05’te bıraktı. Banka  yüzde -0,20 olan mevduat faizini de değiştirmezken  marjinal borç verme faiz oranını da yüzde 0,30 seviyesinde korudu.  Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi düzenlediği basın toplantısında Çin’de son dönemde yaşanan ekonomik yavaşlamanın Euro Bölgesi ülkelerinin ihracatının azalmasına sebep olduğunu ve bu durumun da büyümeyi aşağıya çektiğini belirterek büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyona gittiklerini açıkladılar. 2015 büyüme beklentisini yüzde 1,5’ten yüzde 1,4 çeken banka, 2016 verisini de yüzde 1,9’dan yüzde 1,7’ye çektiğini açıkladı. Enflasyon tarafına da değinen Draghi, petrol fiyatlarındaki aşırı düşüş sebebiyle enflasyondaki risklerin aşağıya yöneldiğini  ve önümüzdeki aylarda negatif bir enflasyon verisiyle deflasyon yaşanabileceğini ancak yılın sonlarına doğru hedef olan yüzde 2 ve hemen altına hareketlerin başlayacağını söyledi. Draghi, enflasyonun istenilen düzeye gelmemesi halinde varlık alım programının 2016 Eylül sonrasına uzatabileceğinin altını çizdi. Banka ayrıca enflasyon beklentilerini 2015 için 0,3’ten 0,1’e, 2016 için 1,5’ten 1,1’e çekerek aşağı yönlü revizyona gidildiğini açıkladı. Avrupa borsalarında parasal genişleme söylemlerinin ağırlık kazanmasıyla primli kapanışlar görüldü. Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya fabrika siparişleri verisi izlenecek.
 
ABD tarafında baktığımızda ise haftalık işsizlik başvurularının 12 bin artarak 282 bin gerçekleştiğini izledik. Son yayınlanan Bej kitap raporunda da belirtildiği gibi perakende satışlar çoğu bölgede artarken ISM hizmet endeksinin beklenti olan 58,2 seviyesinin üzerinde 59,0 seviyesinde gerçekleştiğini izledik. ABD borsaları güne yükselişle başlarken hareketlerin devamının zayıf kaldığını gördük. Gözler bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Verinin 220 binin üzerinde gelmesi dolara alım getirirken borsalarda faiz artışı beklentisiyle satışlar getirebilir. Verinin 220 binin altında gelmesi ise dolara satış getirmesi beklenirken faiz artırımının öteleneceği beklentileriyle borsalarda alımlar getirebilir.
 
Yurtiçi dün küresel borsalara ayak uydururken Borsa İstanbul 100 endeksinde sınırlı da kalsa alımların geldiğini gördük. Dün açıklanan enflasyon verilerine baktığımızda ÜFE verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. TÜFE  ise  aylık bazda yüzde 0,40 artarken yıllık bazda da yüzde 6,86’lık beklentinin üzerinde yüzde 7,14 gerçekleşti. Aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup giyim ve ayakkabı olurken, aylık bazda en yüksek artış gösteren grubun lokanta ve oteller olduğunu izledik. Enflasyon verilerindeki yükseliş, gösterge tahvil faizlerini yüzde 11,12 seviyesine çıkartırken sabah saatlerinde kurlarda sert yükselişin yaşanmasına sebep oldu.
 
Teknik olarak zayıf seyrin devam ettiği endeksin 74.500 seviyesinde tutunması önem arz etmektedir. Endeksin 74.500 seviyesi üzerinde tutunması 76.500 seviyesine doğru bir toparlanma getirebileceği gibi, 74.500 seviyesi aşağısında kalması aşağı yönlü riskleri artıracaktır. Bu durumda kısa vadede 72.000 seviyesi izlenecek destek seviyesidir.

ALB Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)