E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da yükseliş yüzde 1.5'i aştı---

Borsa İstanbul'da yükseliş yüzde 1.5'i aştı

Borsa İstanbul'da yükseliş yüzde 1.5'i aştı
01 Aralık 2015 - 14:44 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 2.06 yükselişle 76 bin 785 puandan kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Obama'nın Türkiye'ye destek veren açıklaması Borsa İstanbul'da bahar havası estirdi. Güne hafif alıcılı başlayan endeks, günü yüzde 2.06 artışla 76 bin 785 puandan tamamladı. Endeks düne göre 1.552 puan artış kaydetti. Bankacılık hisseleri tarafında yüzde 3'ü aşan yükselişlerin kaydedildiği BİST-100'de 4.47 milyar TL'lik işlem hacmi gerçekleşti.
 
TL'DE İYİMSERLİK SÜRÜYOR
 
Obama'nın "ABD Türkiye'nin kendini savunma hakkını destekliyor" açıklaması sonrası TL tarafında da iyimserliğe neden oldu. Dün akşam seans kapanışında 2.8989 TL'den işlem gören dolar, bu açıklama sonrası 2.88'in altına geriledi. Dolar seans kapanışında 2.8845 TL'den işlem gördü.


ALTIN DOLARLA YÜKSELİŞTE

Altın Asya piyasalarında, Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu hafta yapacağı konuşmalar ve ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi öncesi dolardaki düşüşün desteği ile yükseldi.

Altın vadeli kontratları New York'ta , yavaşlayan ABD konut ve imalat sanayi verilerinin Fed'in faiz artırımlarının boyutuna ilişkin soru işaretlerini ortaya çıkarmasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdıç Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 74 seviyesinde. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Spot altın yüzde 0.9 yükselerek ons başına 1,074.76 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:39'da ons başına 1,072.20 dolara geldi. Metal Cuma günü 1,052.83 dolar ile Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

PETROL SAKİN SEYREDİYOR

Petrol, OPEC ülkelerinin bu haftaki politika toplantısı yaklaşırken üretimi yavaşlatma konusunda fazla bir işaret göstermemesinin ardından Temmuz ayın ayından bu yana en hızlı aylık kaybı göstermesi sonrası kayıplarının küçük bir kısmını geri aldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Kasım ayında yüzde 11 düştükten sonra sakin seyretti. OPEC geçen ay günlük 32.12 milyon varil ptrol pompaladı ve Bloomberg'in derlediği verilere göre 18 ay üst üste kotasının üzerinde üretim yaptı. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, son 10 haftada ilk kez düşmesi bekleniyor.

Petrol fiyatları son bir yılda, küresel petrol üreticilerinin pazar paylarını korumak için üretime devam etmeleri ile birlikte rekor piyasa fazlasının roatay açıkması sonucu yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti. OPEC, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde üretimin korunması ve yüksek maliyetli kaya petrolü üreticilerinin devre dışı bırakılmasına ilişkin anlaşmadan bir yıl sonra, 4 Aralık'ta Viyana'da toplanacak. OPEC'in kollektif üretimi Ekim ayından bu yana düşerken, İran ve Libya üretimi artırma yönünde işaretler veren üye ülkeler arasında yer alıyor.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "OPEC söylemini değiştirebilir, ancak tutumunu değiştirmeyecektir ve piyasa muhtemelen toplantı sonucuna kadar sıkışık kalacak," dedi ve "Kotada muhtemelen bir değişiklik olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 29 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 11:08'de varil başına 41.94 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 6 sent gevşeyerek 41.65 dolara inmişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 40 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 18 sent yükselerek varil başına 44.79 dolara ulaştı. Kontrat Kasım ayında yüzde 10 düştü. Avrupa ve ABD gösterge petrolleri arasındaki fiyat farkı 2.85 dolar seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Broker01 Aralık 2015 18:53

    Yarın bakalım ne rüzgarı esecek:)

  • BİSTTECH=FİYASKO01 Aralık 2015 10:32

    Getrilen sistem ilk 2 gün göründüğü kadarı ile büyük bir fiyasko ile sonuçlanmıştır. Türkiyedki yatırımcı ve trader profilini analiz yapmadan getirilen bu sistem bize uymaz ve uymadığı yakında anlaşolacaktır. İşlem hacminin büyük bir kısmının yapan yerli ve yabancı trader ların kazançlarını asgariye indirip kendi aracılık komisyonlarını maksimum a çıkarmayı hedefleyen bu sistem Türkiye de çalışmaz...