E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST-100 haftanın ilk gününü düşüşle kapattı---

BİST-100 haftanın ilk gününü düşüşle kapattı

BİST-100 haftanın ilk gününü düşüşle kapattı
30 Kasım 2015 - 17:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.54 düşüşle 75 bin 232 puandan kapattı.

BORSAGUNDEM.COM

Haftaya alıcılı başlayan Borsa İstanbul, gün içerisinde kazançları sildi ve günü yüzde 0.54 düşüşle 75 bin 232 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul, Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası geçtiğimiz hafta dalgalı seyretmişti. Rusya kriziyle birlikte yapılan açıklamalar doları 2.93 TL'ye çekmiş, Borsa İstanbul'da sert düşüşlere neden olmuştu.
Rusya geriliminin piyasalara negatif yansıması bu haftaki açılışla son buldu ve endeks güne yüzde 0.20 oranında yükselişle 75 bin 793 puandan başladı. 22 yıldır devam eden iki seans uygulaması terk edilerek tek seans uygulamasına geçilen ilk günde açılışın ardından, hızlanan alımlar ile endeste değer kazancı yüzde 1'e yaklaştı ve BİST 76 bin puanı aştı. 
Gün içerisinde elde ettiği primleri silen Borsa İstanbul yüzde 0.54 düşüşle 75 bin 232 puandan tamamladı. Endeks cuma günkü kapanışa göre 405 puan kayıpla 3.35 milyar TL'lik işlem hacmine ulaştı. 

Dolar tarafında ise borsanın tersine bir hareket yaşandı ve TL, dolar karşısında değer kazandı. Cuma günü 2.93'ü aşan ardından günü 2.92 civarında tamamlayan dolar/TL güne 2,93 sınırında başladı. Dış açık verisinin ardından kur 2,9184'e kadar indi. Dolar öğlen saatlerinde  2.91'in altına inerek düşüşünü sürdürdü. Dolar/TL saat 16:46'da yüzde 0.86 düşüşle 2.8996 TL'den işlem gördü ve bir hafta sonra 2.90'ın altına düştü. Dolar seans kapanışında 2.8989 TL'den işlem gördü. 

ALTIN DÜŞÜŞTE

Altın, Fed'in gelecek ayki toplantısında faiz artırımına gitmesi beklenirken Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvik programını genişletmesinin öngörülmesi ile birlikte, ABD ve Avrupa merkez bankaları arasındaki politika farklılaşmasının daha da güçleneceği beklentilerine bağlı olarak, 5 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

Spot altın, Cuma günü Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 08:59'da ons başına 1,057.53 dolarda kaldı. Fiyatlar bu ay yüzde 7.4 ile Haziran 2013'ten bu yana en hızlı kaybını gerçekleştrmeye yöneldi.

PETROL GERİLİYOR

Brent ham petrol fiyatları işlemcilerin bu haftanın sonlarına doğru gerçekleştirilecek olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı öncesi ve gittikçe artan faiz yükseliş beklentilerinden dolayı temkinli bir duruş almasıyla geriledi. Brent ham petrolün varil fiyatı 11 sent düşerek 44.75 dolar olurken, ABD ham petrolünün varil fiyatı ise 8 sent yükselerek 41.79 dolar oldu. 

DOLAR 2.90 TL'NİN ALTINDA

Dış ticaret açığı verisinin ardından dolar 2,91'in altını gördü. Cuma günü 2.93'ü aşan ardından günü 2.92 civarında tamamlayan dolar/TL güne 2,93 sınırında başladı. Dış açık verisinin ardından kur 2,9184'e kadar indi. Dolar öğlen saatlerinde  2.91'in altına inerek düşüşünü sürdürdü. Dolar/TL saat 16:46'da yüzde 0.86 düşüşle 2.8996 TL'den işlem gördü ve bir hafta sonra 2.90'ın altına düştü. Dolar/TL şu anda tekrar 2.9020 seviyelerinden işlem görüyor.
 
Rusya endişeleri ile geçen hafta sert değer kayıplarının yaşandığı piyasada bu hafta Rusya ile gerginliğin daha da artıp artmayacağı izlenecek. Bugün Paris'te düzenlenecek olan iklim zirvesinde iki ülke arasında üst düzey bir görüşme gerçekleşip gerçekleşmeyeceği piyasada yakından takip edilecek. Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi ise hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) olası bir gevşeme adımı, Uluslararası Para Fonu'nun Çin para birimi yuanı küresel rezerv para birimleri sepetine alıp almayacağı, ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor. 
Yatırımcılar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan AMB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 bazlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor. İç piyasada Perşembe günü açıklanacak Kasım ayına ilişkin enflasyon verileri izlenecek. Bugün ayrıca TCMB Finansal İstikrar Raporu ve Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma programı da takip edilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)