E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşecek mi?---

Borsa İstanbul sert düşecek mi?

Borsa İstanbul sert düşecek mi?
07 Mayıs 2015 - 07:06 borsagundem.com

Borsa İstanbul seçim öncesi düşüşe mi yoksa yükselişe mi geçecek?

Genel seçimler öncesi Borsa İstanbul'un belli başlı izlediği yollar var. Bu seçimde nasıl bir yol izleyeceğini ise Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu yazdı.

İşte o yazı:

Son zamanlarda sadece dolar/TL kurlarına bakmanın yanıltıcı olabildiğini, “Sepet Kur” bazında TL’yi izlemenin parite etkisinden arındırabilme adına daha sağlıklı olabileceğine değinmiştim. Yarım dolar/TL ve yarım euro/TL kurunun toplamından oluşan sepet kurun 2.8810-70 bandının önemli olduğuna birkaç yazımda değinmiştim. Dün 2.8887 ile yeni rekor görüldü, kapanış  2.8760 ???’dan  oldu. Kurdaki oynaklık Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin ‘Kurdaki balon 1 haftaya ortadan kalkar’ açıklaması sonrasında arttı.

Kurlardan daha çok merak ettiğim bu seçim döneminde de Borsa İstanbul’da 2011 yılı Mart ayında yaşanana benzer “garip” durum tekrarlanıp, tekrarlanmayacağı. Bahsettiğim “garip” durum ne derseniz, ben yine teknik analizden yardım alacağım. Teknik analizciler arasında “klâsik” hale gelmiş basit hareketli ortalamalar (BHO) vardır: 21, 50, 100 ve 200 günlük ortalamalar sıkça kullanılır. Bunlardan 50 ve 200 günlüklerin ayrı bir önemi vardır. Önemli trend değişikliklerinin bu iki ortalamanın birbirini aşağı veya yukarı kesmesiyle “teyit edildiğine” inanılır. 

Bugünlerde BIST 100 Endeksi’nde 50 günlük BHO’nın 200 günlük olanı aşağı yönde kesebileceği  bir döneme yaklaşıldı. Yaklaşılmasına yaklaşıldı ama bu kesişme bir türlü gerçekleş(e)miyor. Özellikle 21 Nisan’da başlayan son yükseliş hareketi ile erteleniyor. Benzer bir durum 2011 seçimlerinden önce Mart ayında da yaşanmış, aşağı yönlü kesişme adeta sınırdan dönmüş, sonrasında da BIST yükselmişti. Ancak “kaçınılmaz son” seçim sonrasına kadar ertelense de seçimden hemen sonra gerçekleşmiş, ardından BIST’te sert düşüşler yaşanmıştı. 

O günlerde “Arap Baharı” yaşanıyor, Libya’da Kaddafi halen daha hayatta ve Libya’ya “Nato müdahalesi” tartışılıyordu.  Başmüzakereci Egemen Bağış ’ın “ Türkiye’nin 2014’te AB’den kesin olarak tam üyelik beklediğini ve üyeliğin ilk yılında Avrupa Birliği (AB) bütçesinden 6.5 milyar euro net kaynak aktarımı olacağını” açıkladığı günlerdi… Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Başkanı idi…

Seçimlerin 3 ay öncesinde devreye giren bir “gizli el” mi dersiniz, piyasalardan farklı düşünen “aykırı” fon yöneticileri mi dersiniz bilemiyorum ancak birileri seçim arifesinde piyasanın genelinden farklı düşünüyordu ve “normalin” dışında hamleler yaptılar. Seçimden önce borsa düşmedi, yüksek/yatay seyrini korudu. Ancak seçimden sonra sanırım ya “kâr realizasyonu” geldi ya da “gizli el” işten çekildi. Bu tamamen bir varsayım. 

Yine bir genel seçim arifesindeyiz. Tıpa tıp aynısı olmasa da bugünlerde de benzer bir 50-200 günlük BHO uyumsuzluğu var ve benim de aklıma ister istemez ‘Tarih tekerrür edecek mi?’ sorusu geliyor. Eğer seçime 31 gün kala “dengeler” aynen korunur ise sonuçlar ne olursa olsun(!)seçim sonrası BIST’te kayda değer düşüşler yaşanabilir. Önümüzdeki 1 ayda yaşanacak hareketlere bir de bu gözle bakın istedim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bu yıl borsa yılı değil07 Mayıs 2015 23:11

    65.000 endeksi görmeden hisse alınmaz artık abd faizi yükseltecek malum.

  • Broker07 Mayıs 2015 19:50

    Böyle bir ihtimal olamaz, zira borsaya artık YY gelmiyor.

  • borsacı07 Mayıs 2015 19:12

    hdp barajı geçerse akp ye geçmiş olsun

  • vatansever07 Mayıs 2015 17:49

    TÜRKİYEDE BORSA TAMAMİYLE GERÇEKÇİLİĞİN REELİN DIŞŞINA ÇIKMIŞ TAMAMYLE ALGI OPERASYONLARIYLA SÖMÜRÜ YERİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR. ŞUANKİ KONJEKTÜRDE DE NEVARKİ DÜŞÜYORUZ SÜREKLİ

  • Berkant Tanman07 Mayıs 2015 17:19

    Secim sonrasi hükümet tek basina iktidara gelirse , borsa yükselir. Tarih bu sekilde tekerrür eder. Sayin Agaoglu spekülasyon yapiyor. Yatirim tavsiyesi degildir.