E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada tepki çıkışı sürebilir---

Borsada tepki çıkışı sürebilir

Borsada tepki çıkışı sürebilir
30 Ağustos 2015 - 08:31 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki satış dalgasından etkilenen Borsa İstanbul yükselişe geçebilir

Küresel ekonomideki ve yurt içindeki gelişmelerle sert düşüşler yaşanan borsadaki tepki yükselişinin devam edebileceği belirtiliyor. Yukarı harekette ilk direnç 76.000 seviyesi görünüyor.

Hürriyet'in haberine göre, yoğun iç ve dış gündemin bağlı olarak gerek para, gerekse sermaye piyasalarında dalgalı seyir görüldü. İçeride siyasi gelişmeler ve terör eylemleri, dışarıda ise Çin ve FED kaynaklı açıklamalar önemli gündem konuları. İç gündemin piyasalar üzerindeki etkisi bu aşamada sınırlı kalırken dış gündem öne çıktı. Çin’in art arda üç kez devalüasyon, sonrasında faiz indirimine karşılık ABD Merkez Bankasından (FED) tepki geldi. FED yetkililerinden birinin “Eylül’de faiz artışı zorlaştı” açıklaması piyasaların toparlanmasına neden oldu. FED faiz artırımı küresel piyasalar özellikle de gelişen piyasalar üzerinde baskıya neden oluyordu. Avrupa’da devam eden parasal genişleme ve Çin’deki gelişmelerin FED faiz kararlarını ne ölçüde etkileyeceği, FED başkanı Yellen’in geçtiğimiz aylarda “Bu yıl faiz artışına başlanabilir” açıklamasının geçerliliğini koruyup korumayacağı önümüzdeki dönemde yakından izlenecek. FED’in Eylül’de faiz artışını erteleme olasılığı önemli ölçüde fiyatlansa da piyasalar üzerindeki etkileri bir süre daha hissedilebilir. Ancak orta ve uzun dönemli görünümü değiştirmesi zor. Bu aşamada kısa dönemli temkinli bir iyimserliğe neden oldu, denebilir.  

BORSADA DİRENÇLERE DİKKAT

Borsada uzun dönemli destek noktalarının test edilmesiyle sert tepki yükselişi görüldü. Henüz kısa dönemli düşüş trendi kırılmış değil. İlk direnç 76.500 seviyesinde görülürken çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli olacak. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 77.500 ve 80.000 seviyelerinde. İlk destekler ise 74.000 ve 72.600 olarak görülüyor. 72.600 seviyesi daha önemli. Direnç noktalarında satış denemeleri görülse de tepki çıkışı gücünü koruyabilir.  

DOLAR/TL, KÂR SATIŞLARININ ETKİSİNDE

Dolar/TL paritesinde görülen kâr satışlarına rağmen çıkış trendi korunuyor. 2.90-2.89 ve 2.86 destek noktaları olarak görülürken 2.86 seviyesinin üzerinde çıkış trendi korunabilir. İlk dirençler ise 2.95 ve 3.00 seviyelerinde bulunuyor. Çıkışın devamı için 3.00 zirvesinin geçilmesi gerekecek. Kâr satışlarının etkisi sürmekle birlikte geri çekilmelerde alımlar görülebilir. 

Portföy yatırımlarında dolar etkisi

Yabancı portföy giriş çıkışlarında para birimlerindeki dalgalanmalar özellikle carry trade uygulamaları açısından ayrıca önemli. Carry trade, kısaca düşük faiz getiren bir para biriminden borçlanıp krediyi veya tasarrufu yüksek faiz getiren bir para birimine yatırmaktır. ABD Doları’nın global ekonomideki ağırlığı daha fazla olduğu için doların değeri izlenir. Dolar rezerv paradır, uluslararası borçlanmalar ve dış ticarette doların payı malum. Bu açıdan dolardaki dalgalanma yüksek getiri arayan ve ülkeler arasında akan sıcak paranın seyrini etkileyen bir durum. Türkiye’ye getirilen dövizin fiyatının yükselmesi kazançlarını azalatacağı için carry trade yapmış olanlar için istenen bir durum değildir. Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının karşılanmasında portföy yatırımlarının (sıcak para) çok önemli payı var. Bu yönde yaşanacak bir gelişme sadece finans piyasalarına değil bir süre sonra reel ekonomiye de yansıyabiliyor. Bugünlerde olduğu gibi. Ekteki tabloda görüleceği üzere son yıllarda dolar değer kazandıkça Türkiye’ye giren portföy yatırımları azalmış. Yıllıklandırılmış Haziran 2015 döneminde bu durum daha belirgin bir hal alıyor. Faiz yükselmesine rağmen doların değer kazanmasına paralel olarak  potrföy yatırımlarında ciddi bir düşüş var. Bu durum Dolar/TL üzerinde de kendisini göstermiş. Portföy yatırımlarının seyrinde diğer faktörlerin etkisini göz ardı etmemek lazım ancak carry tarde uygulamalarında özellikle borçlanılan para biriminin ağırlığı biraz daha yüksek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yön aşağı31 Ağustos 2015 00:34

    sağır sulatan dahi artık biliyor ki düşen piyasada yukarı yaptırmak demek hisseleri boşaltmak demektir ki alıcıyı bulamazlarsa :::::

  • briffa30 Ağustos 2015 22:34

    Yukari surmese nasil satsin, top çevirecek yukarı sürcek ki satış yapsın ama işleri zor piyasanın % 65 i yabancıda çaresiz bekleyecekler, uzun süre bistte kazanmak imkansız

  • poyraz30 Ağustos 2015 21:00

    her çıkışın bir inişi vardır.bu sefer kriz, çin kaynaklı.sabit kur, düşük büyüme, devalüasyon, düşük faiz borçluluk oranı milli gelire göre 3 katı, yani halk ( çin ) bankalara olan borçlarını ödemekte zorlanıyor.akbaba hisse sahipleri yukarlardan satması gerek.

  • poyraz30 Ağustos 2015 20:45

    her çıkışın bir inişi vardır.bu sefer kriz, çin kaynaklı.sabit kur, düşük büyüme, devalüasyon, düşük faiz borçluluk oranı milli gelire göre 3 katı, yani halk ( çin ) bankalara olan borçlarını ödemekte zorlanıyor.akbaba hisse sahipleri yukarlardan satması gerek.

  • KAANKARALI30 Ağustos 2015 19:34

    Yukarı hareket başladı tepki alımları geliyor GALATASARAY hissesinde çok büyük bir hareket bekliyorum ytd.