E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yüzde 1'in üzerinde kayıp bekleniyor---

Borsada yüzde 1'in üzerinde kayıp bekleniyor

Borsada yüzde 1'in üzerinde kayıp bekleniyor
12 Ekim 2015 - 09:31 borsagundem.com

Dolar kurundaki yükseliş Borsa İstanbul'u diğer gelişmekte olan piyasalardan ayrıştırıyor

Cumartesi günü Ankara’da gerçekleşen ve 97 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan bombalı terör saldırısı hepimiz yasa boğdu. Öncelikle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Umarımız ülke olarak bir daha böyle bir acı yaşamayız. 

Bu sabah itibarı ile dolara karşı 2.94 seviyesinde işlem gören TL’nin, artan risk priminin etkisi ile %1’e yakın bir kayıpla diğer gelişmekte olan ülkelere göre negatif ayrıştığını görüyoruz. TL’yi sırasıyla %0.19 ve %0.22 ile kayıplar ile Endonezya  ve Güney Afrika para birimleri izledi. BIST’in de benzer bir şekilde diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla açılışta olumsuz yönde ayrışmasını beklemekteyiz. Temmuz ayında yaşanan Suruç saldırısının ardından  20-24 Temmuz haftasında MSCI Türkiye endeksi MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksinin %2.11 altında kalmıştı. Dolaysıyla, kurdaki hareketi dikkate aldığımızda BIST’de %1 in üzerinde bir değer kaybı görebiliriz. 

Dün Resmi Gazetede yayınlanan 2016-2018 dönemine ait Orta Vali Plan’da (OVP) büyüme tahminleri aşağıya çekildi. Geçen yıla ait OVP’de sırasıyla %4-%5 ve %5 açıklanan büyüme oranları yeni OVP’de 2015 için %3’e, 2016 ve 2017 için ise %4 ve %4,5’e indirilmiş. Öte yandan enflasyon tahminlerinde de yukarı yönlü bir güncelleme söz konusu. OVP’ye göre bu yıl sonunda %7,6 olması beklenen TÜFE 2016’da %6,5’e geriledikten sonra 2017’de %5,5 olacak. Kamu maliyesi cephesinde de revizyonlar yapan hükümet bütçe açığının geçen yılki tahminlerinden görece daha fazla olacağını düşünüyor. 2015-2016 ve 2017’ye ait faiz dışı fazla (milli gelire oran) ise sırasıyla %1,5, %1,8 ve %19 olarak veriliyor.  
Bu haftanın gündemine baktığımızda yurtiçinde piyasayı etkileyecek önemli bir makro veri akışı bulunmuyor. Yurtdışında ise ABD enflasyon verileri, Euro bölgesi enflasyon ve sanayi üretimi verileri ABD ‘de açıklanacak 3Ç banka karları en önemli haber akışları. 
Geçtiğimiz hafta dünya piyasalarının geneli için son yılların en güçlü haftası olduğunu hatırlamakta fayda var. MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi haftayı %5.5 kazanç ile kapatırken MSCI Türkiye endeksindeki kazanç TL’deki değer kazancının etkisi ile %8.9’a ulaşmıştı. Gelişmekte olan ülkelerin genelinde yaşanan rallinin oldukça kırılgan olduğu görüşümüzü yineliyoruz. Risk primindeki  artışı da dikkate aldığımızda hisse senetleri piyasası için kısa vadede temkinli duruşumuzu koruyoruz.

Emre Sezan - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)