E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBugün iç piyasada gözler TBMM'de olacak---

Bugün iç piyasada gözler TBMM'de olacak

Bugün iç piyasada gözler TBMM'de olacak
30 Haziran 2015 - 09:27 borsagundem.com

Suriye tansiyonunu artıracak ek bir gelişme olmadığı taktirde, yurt içinde TBMM Başkanlık seçimi ilk tur oylamaları ilk gündem olacak

''BUGÜN GÖZLER TBMM’DE..

Yeni haftanın ilk işlem gününe, Yunanistan stresinin küresel piyasalarda yarattığı risk-off modu ile %1,42 düşüş ile başlayan BIST100 endeksinde ilk seansta 82,200’lerden gelen tepkiler 82,500’ü hedeflese de kalıcı olmazken ikinci seansın son saatlerinde ise, sabah 2,70’lerden gevşeme hareketine başlayarak 2,69 altında kalmaya devam eden DolarTL’ye rağmen 82,000 seviyesi altında düşüş hızlandı. Endeks günü %2,14 düşüşle 81,756 puandan tamamladı. Teknik olarak 81,500/81,300/80,500 seviyeleri destekler, 81,800/82,500 ve 83,500-83,800 bölgesi dirençler…

Dün yıl başından bu yana en sert düşüşlerle karşılaşan Avrupa borsalarında kayda değer eksilerle gün kapatılırken benzer şekilde ABD borsalarında da yüzde 2’yi bulan değer kayıpları takip ettik.. Bu sabaha bakıldığında ABD vadeliler %0,2 civarında yukarıda seyrederken Avrupa borsaları için ise Yunanistan belirsizliğinin sürdüğü ortamda yeni günün de zayıf (düşüşlerle) başlaması ancak düşüş hareketinin devamı durumunda gün içinde bu düşüşler alım fırsatı olarak görülebilme ihtimali olacağı beklentisinin hakim olduğunu görmekteyiz..

Asya borsalarında ise ayı piyasasına doğru ilerlemeye devam eden Çin’de volatilite yüksek kalmaya devam ediyor. Hem Yunanistan gündemi hem de ayı piyasası beklentileri ile PBOC’un atmaya devam ettiği politika adımlarının oynaklığı gideremediğini görüyoruz. İşlem seansının erken saatlerinde %5 değer kaybedip sonrasında %1 artıya geçen Çin borsasında görünüm yataya dönerken Hong Kong ve Japonya borsalarında ise dünkü kayıpların telafi edilmesi ve tepki verilmesi ile yeşillerin hakimiyetini görmekteyiz..

Yurt içine baktığımızda ise dün piyasa açılışında 2,70’lerin üzerini gören DolarTL’de günün 2.yarısında gelen gevşeme eğilimi ile BIST kapanışında 2,69 seviyesi altında bir seyir vardı. Bu sabah 1,12 sınırına yeniden dayanan EURUSD’ye rağmen DolarTL’nin 2,70 seviyesinden hafifçe gevşemeye başladığını görüyoruz.

Kurda gevşemenin devam etmesi durumunda dün %2’nin üzerinde değer kaybeden BIST güne tepkiyle başlayabilir. Günün devamında ise, Suriye tansiyonunu artıracak ek bir gelişme olmadığı taktirde, yurt içinde en çok etkili olmasını beklediğimiz husus TBMM Başkanlık seçimi ilk tur oylamaları.. Hem hangi turda seçimin yapılacağı hem de hangi partilerin diğerinin adayına destek vereceği ya da verip vermeyeceği olası koalisyon hükümeti kuruluş senaryoları bakımından, hükümet kurma senaryoları da piyasalar açısından oldukça kritik. İlk 2 turda güçlü koalisyon senaryolarını satın alabileceğini düşündüğümüz yurt içi piyasalarda 3. turun ardından da başkanın seçilemeyerek son tura kalınması halinde beklentilerin bozulabileceğini düşünüyoruz..

Jeopolitik tansiyon ise yatışsa da gündemden tamamen çıkmadığı için aşağı yönlü risk olarak duruyor.. Yunanistan konusuna gelince.. Oldukça yoğun haber akışı dün de devam etti. Euro Bölgesi hala yeni görüşmelere kapıyı açık bırakırken tarafların ısrarcı olduğu şartlarda geri adım atma niyeti sergilememesi ile bu yönde beklentiler güç kazanamıyor. Bugün ise 1,54 milyar euroluk IMF’ye borç geri ödemesi vardı ancak dün akşam saatlerine bu ödemenin yapılmayacağı açıklandı. Piyasalar açısından büyük bir sürpriz ve şok olmayan bu gelişme için zaten kredi derecelendirme kuruluşları da bu durumun teknik olarak “temerrüt” olmayacağını söylemişti. Temerrüde yol açacak durum kreditör kurumların değil de özel sektör/bireysel yatırımcılara olan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi olacağı için Temmuz ayında bu konu bireysel yatırımcı ödemeleri ile yeniden gündeme gelecek. Diğer taraftan da referandumda sorulacak soru belli olmamasına karşın Avrupalı liderlerin konuyu euroyu oylamak noktasına çekmesi ile Grexit tansiyonunun artmaya devam etmesini olası görüyoruz, bu durum da global piyasalarda risk iştahını bozmaya devam edebilir.

Son olarak da EURUSD ve DolarTL’de durumu incelediğimizde; EURUSD’nin Yunanistan’ın kreditörlerle anlaşamayarak referandum kararı alması sonrası yeni haftaya 1,10’lardan başlamasının ardından bu sabah 1,12 sınırına yaklaşan hareketler deniyor olmasına dair küresel piyasalarda çeşitli spekülasyonlar var; Yunanistan’ın referandumundan evet yanıtı çıkacağı, Grexit’in Eurozone ve euro için çok daha iyi ve rahatlatıcı olacağı, euro bazlı carry trade işlemlerin tersine dönmüş olabileceği gibi birbirinden çok farklı yorum ve spekülasyonların yanı sıra tabi ki FED’in de bu ortamda faiz artırmayabileceği spekülasyonlarının EURUSD’ye destek olduğu bildiriliyor.. Bu ortamda 1,12 seviyesinin aşılıp aşılmayacağını izliyor olacağız, üzerinde 1,1295’lere dek yükseliş denemeleri takip edilebilir. 1,1180 ve 1,1150 seviyelerinde de teknik destekler olmakla beraber haber akışına bağlı olarak volatilitenin keskin şekilde artma ihtimalinin sürdüğünü ve yine haber akışına göre dün görülen seviyelerin yeniden gündeme gelebileceğini düşünüyoruz..

DolarTL tarafında ise geçen hafta da belirttiğimiz üzere 2,70 seviyesini önemsemeye devam ediyoruz. Bu seviye bizce artık psikolojik bir eşik haline geldi, üzerinde yükseliş eğilimi hızlanabilir. Kısa ve orta vadeli teknik ortalamalar 2,6860- 2,6880 seviyelerini işaret ediyor, 2,70 saltında bu düzeyler gündeme gelebilir. Altında ise 2,6650 dikkat çekiyor ancak geçen hafta olduğu gibi 2,66-2,65 aralığında alım iştahı oluşabildiğini de hatırlatmak isteriz. Hükümet kurulmadan ve küresel piyasalarda belirsizliklerin yüksek devam ettiği ortamda kurda sert ve kalıcı bir düşüş hareketi ihtimalinin görece zayıf olduğunu düşünüyoruz.''
TURKISH YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)