E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBundan sonra borsalar nasıl seyir izler?---

Bundan sonra borsalar nasıl seyir izler?

Bundan sonra borsalar nasıl seyir izler?
02 Eylül 2015 - 09:36 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki dengenin bozulması nedeniyle borsalarda kayıpların devamı bekleniyor

Dışarıda deli dalgalar

Dünya borsaları ABD ve Çin’den aynı günde gelen şoklarla sarsıldı.  Çin’de Caixin PMI ve ABD ISM imalat sanayi verileri dünya ekonomisinin yavaşladığına yönelik endişeleri pekiştirerek emtiadan hisse senedine tahvil piyasasından gelişmekte olan ülke paralarına yayılan bir satış dalgasına yol açtı.

Küresel risk iştahına duyarlı Borsa İstanbul satış dalgasından payını fazlasıyla aldı. MSCI Türkiye %2,4 kayıpla EMEA bölgesinde Güney Afrika’dan (%4,2) sonra en çok kaybettiren piyasalar arasında yer aldı.  İlk 7 aylık ihracatımızdaki %9 gerileme ve yeniden 50 seviyesinin altına gerileyen imalat sanayi PMI verisi de borsadaki satışları destekledi. Tahvil piyasası ve Türk lirasında kayıplar borsaya göre daha sınırlı düzeyde gerçekleşti. 

Bugün Borsa İstanbul’un tepki alışları ile hafif yükselmesini bekliyoruz. Asya borsaları ve Wall Street vadeli piyasalarındaki kazançlara paralel Borsa İstanbul’un %0,5 yukarıda açılmasını ve Avrupa’nın seyrine göre 74.000 seviyesini deneyeceğini tahmin ediyoruz.

Bundan sonra ne olur? Dünya ekonomisinin yavaşladığı ve küresel risk iştahının bozulduğu bir ortamda dünya borsalarındaki kayıpların devam etmesini bekliyoruz.  Satışların şiddeti Çin’deki yavaşlamaya Amerika’nın ne kadar katılacağına bağlı olarak belirlenecektir. Mevcut veriler ABD ekonomisinin dünyadan bağımsız olarak %2,5 civarında bir hızla büyüyeceğini gösteriyor.  Ancak ABD ekonomisinden hastalık sinyalleri gelmeye devam ederse dünya borsaları yatağa düşecektir.

Fed faiz artırım beklentisinin ötelenmesi ve düşük emtia fiyatları Türkiye ekonomisinin küresel dalgalardan gelişmekte olan ülkeler geneline göre daha az etkilenmesini sağlayacak.  Ancak küresel şoklarla dayak yemeye devam edeceğiz. Kısa vadede piyasanın yönünü kalıcı olarak yukarı çevirecek bir gelişme göremiyoruz.  Piyasadaki yükselişleri satış fırsatı olarak kullanmaya devam etmekte fayda var.

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)