E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıÇin piyasaların başına dert olabilir---

Çin piyasaların başına dert olabilir

Çin piyasaların başına dert olabilir
03 Temmuz 2015 - 08:55 borsagundem.com

Çin borsasındaki sert satış dalgası piyasaları olumsuz yönde etkileyebilir

Pazar günü gerçekleşecek referandum öncesi Avrupa piyasalarında karışık bir seyir izliyoruz. Referandum sonuçları için net bir tahmin yapmak güç olsa da son gelen haberler, evet oylarının öne geçtiği yönünde. 
Referandum sonuçlarından evet çıkması halinde Yunan Başbakanı ve Maliye Bakanı istifa edeceklerini açıkladı. Bu şekilde bir gelişmenin oluşması aslında Avrupalı liderlerin istediği bir sonuç. Avrupalı liderler Çipras ve Varufakis’i kendileri için bir engel olarak görüyor. Bu gelişmeler ışığında Avrupa borsalarının ve Euro’nun yukarı yönlü hareket etmesini bekleyebiliriz. Aksi bir durumda Avrupa borsa ve bono piyasalarını zor günler 
bekliyor. İlk etapta sorunlu ülke borsa ve bonolarında sert satışların yaşanabileceğini söyleyebiliriz. Sorunlu ülke bono faizlerinin yükselmesi ülke borçlanmalarının maliyetlerini yükselteceğinden Avrupa’nın geneli için kötümser bir gelişme olacaktır.

Herşeyin pazartesi günü netleşeceği piyasalarda Eurusd kritik 1,1050 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ediyor. Referandum sonucunun evet çıkması halinde 1,12 üzeri test edilebilir, aksi bir durumda ise 1,08 seviyelerine doğru geri çekilmeler olasılık dahilinde olacaktır.

Çin piyasaları dünyanın başına dert olabilir

Son zamanlarda gündem Yunanistan olmasına karşın, doğuda ciddi bir sorun bizi bekliyor. Kredi balonunun büyümesi ve yatırımcıların riskten kaçmaya başlaması ile Çin borsasında son 1 ayda %25 değer kaybı oluştu. Yatırımcıların yaklaşık %22 faizle borçlanıp Çin borsasına 300 milyar doların üzerinde teminat yatırması, piyasalardaki risk miktarının önemli derecede arttığının bir göstergesi. Borsalardaki satışların derinleşmesi, teminatların değer kaybetmesine ve teminat tamamlamak için varlık satışlarının yaşanmasına neden olabilir. 
Bu gelişmelerin tüm varlıklar üzerinde domino etkisi yaratabileceği riskini de unutmamız gerekir. Yatırımcıların teminat olarak kullandığı, altın, gümüş ve bakır gibi emtiaların ise en çok etkilenebilecek ürünler arasında yer alındığını belirtelim.

IKON MENKUL DEĞERLER
www.ikonmenkul.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)