E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDeğerli metallere talep arttı---

Değerli metallere talep arttı

Değerli metallere talep arttı
09 Şubat 2016 - 09:19 borsagundem.com

İkon Menkul Değerler, sabah raporunda piyasadaki beklenti ve gelişmeleri değerlendirdi.

Geçen haftadan başlayan altın alımlarının, dün itibariyle diğer değerli metallere de yayıldığını gördük. Altın, gümüş, platin ve paladyum ürünlerinde dün %3 leri aşan değer kazançları görüldü. Piyasanın bu ürünlere yönelmesinin birden fazla sebebi olabilir. Öncelikle son dönemlerde sıkça gündeme gelen negatif faiz stratejisi. Fed’în bile artık negatif faiz politikasını konuşmaya başlayacağı beklentisi artmış durumda. Hatta ABD 10 yıllık tahvillerinde de bu yönde bir alım dalgası yaşanıyor. Merkez bankaları negatif faiz trendine başlayacaksa, o zaman tüm piyasalarda uzun vade için ciddi yükselişler görebiliriz. Şimdilik Fed tarafından böyle bir karar alınması zaten güç. Ama mart ayında piyasanın durumundan endişe duyan ve özellikle AB bankacılık sistemini korumak isteyen Draghi, böyle bir hamle yapabilir. Diğer bir gelişme de AB bankacılık sisteminin çatırdaması. AB'nin en büyük bankası Deutsche Bank’ın CDS primi 450 bp seviyesine yaklaştı. Banka üzerinde risklerin ciddi boyutta arttığını gösteriyor. Zaten bankanın hisseleri de Lehman krizi seviyelerine inmiş durumda. Daha birçok banka özellikle Yunanistan’ın borçlarını ödeyemeyeceği endişesiyle kritik bir eşiğe ulaştı. Bu yüzden Draghi, AB bankalarını koruyabilmek adına oldukça bonkör davranabilir. Son bir ihtimal ise dünyada ciddi bir savaş yaşanma ihtimali. Özellikle Ortadoğu’da Arap ülkeleri ile İran-Rusya geriliminin artması, olası bir Mart ayında operasyonun konuşulması, yatırımcıların son yıllarda düşen emtiaları tekrar almasına yol açmış olabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz üç senaryo da ihtimaller dahilinde. Ancak emtiaların özellikle 2008 diplerine yaklaştığını ve önemli destek seviyelerine ulaştıklarını unutmamamız gerekiyor. Bu yüzden aşırı satış baskısında olan bu ürünlerde, yukarıda bahsettiğimiz gelişmelerin de etkisiyle yoğun bir taleple karşılaşılması normal görünüyor. Ayrıca bu ürünlerin sadece değerli metaller olarak değerlendirmemeliyiz. Sanayi ve imalat tarafında da kullanılan hammadde oldukları için de diğer sektörlerden de bu ürünlere talep sürebilir.

Teknik olarak da altını değerlendirdiğimizde, son 5 yıllık düşen trendini kırmasının ardından orta vadeli yükseliş trendine girme ihtimali yükselmiş görünüyor. İlk etapta 1210 direncinin önemli olduğunu belirtelim. Özellikle haftalık kapanış bu seviye üzerinde gerçekleşirse, yükseliş momentumu artmaya devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 1180-1160 destek seviyeleri olarak yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)