E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar 2.75'i aşar mı---

Dolar 2.75'i aşar mı

Dolar 2.75'i aşar mı
02 Haziran 2015 - 04:57 borsagundem.com

‘Tek parti iktidarı’ beklentisiyle 2.55 TL’lere çekilen dolar kuru, ‘koalisyon’ ihtimaliyle tarihi rekor olan 2.75’lere göz dikti

Kritik bir haftaya girdik. Risk almak istemeyenler pozisyonlarını kapatmayı tercih ediyor. Haftaya 2.6570 TL seviyelerinde başlayan dolar kuru 2.68’in üzerine çıktıktan sonra kâr satışları ile 2.6760’dan işlem gördü. borsa ise yüzde 2.18’lik değer kaybı ile 81.100 seviyesine kadar geriledi. 

Hafta sonu yapılacak seçimler, Euro Bölgesi’ne ilişkin gelişmeler, cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisine ilişkin olumlu beklenti ile dolar günün ilk saatlerinde 2.6830’a kadar tırmandı. 

2.75 TL aşılır mı?

Kurda ilk güçlü direnç 2.70’de bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde ise ilk direnç 2.75’te bulunuyor. Dolar/TL yükselirken, doların altı para birimi karşısındaki gelişim seyrini gösteren Dolar endeksi ise 97,51 seviyesine kadar yükseldi. Dolar endeksi, mayıs ayının ortasında 93 seviyesini görmüş ve yönünü yukarı çevirmişti. 
Şimdi gözler mart ayında test edilen 100 seviyesinin yeniden görülüp görülmeyeceğinde. Yunanistan ile AB arasında bir anlaşma olduğuna dair bir gelişme yaşanmazsa 100 seviyesi rahatlıkla test edilir. Hatta daha üzeri de görülür. Veri akışında ise ABD ekonomisine ilişkin zayıflama işaretleri geri çekilmeyi beraberinde getirecektir. 

Euro Bölgesi verileri

Öte yandan Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) geri ödemesinin süresi dolacak olması nedeni ile Euro Bölgesi’ne ilişkin endişeler artmış durumda. Bir de buna veri akışı eklenince euro/dolar paritesinde de oynaklık arttı. Haftanın ilk gününe Euro Bölgesi’nde İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ile başladık. Açıklanan verilere bakıldığında Euro Bölgesi ve Almanya’da PMI verileri beklentilerin altında kalırken, İspanya, İtalya ve Fransa’da beklentileri karşıladı. Euro Bölgesi’nin lokomotifi konumundaki Almanya’da ekonominin yavaşlamasına yönelik veri ise negatif algılandı. Euro Bölgesi verileri ile euro/dolar paritesi 1.0891 ile 1.0971 aralığında hareket etti. Geri çekilmelerde paritede 1.0800 seviyesi izlenecek. 

Kritik haftanın gündemi

 Euro Bölgesi’nde İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri açıklandı.
 Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) geri ödemesinin süresi doluyor, gelişmeler önemli olacak.
 Cuma günü ABD’de Tarım dışı istihdam verileri açıklanacak.
 Cuma günü gerçekleştirilecek olan OPEC toplantısı izlenecek.
 Türkiye’de 7 Haziran’da seçimler yapılacak.
 
Cuma günü bekleniyor

Veri odaklı seyirde bu haftanın en kritik günü cuma. Piyasa aktörleri cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerini bekliyor. 250 binin üzerinde gelebilecek bir rakam doların çıkışının ivme kazanarak sürmesine neden olabilir. Ancak bu veri tek başına yeterli olmayacaktır. Saatlik kazançları gösteren veri de önemli. Veride yükseliş görülmesi enflasyonda toparlanma beklentilerini yükseltecektir. Gelişmelere baktığımız zaman FED’in haziran ayında bir faiz artırımına gitmesi beklenmiyor. Ancak, tarım dışı istihdam verisinin yüksek gelmesi FED’in faiz artırımı konusunda elini güçlendirecektir.  (Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)