E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünya ekonomisi ölüm sarmalında mı?---

Dünya ekonomisi ölüm sarmalında mı?

Dünya ekonomisi ölüm sarmalında mı?
08 Şubat 2016 - 11:22 borsagundem.com

Citi stratejistleri global ekonominin zor günler geçirdiğini belirtti

Citi stratejistleri, küresel piyasaların bir "ölüm sarmalında" hapsolmuş gibi göründüğünü ve bunun petrol fiyatlarının daha da fazla düşmesi, resesyon ve hisse senedi piyasalarında ciddi bir ayı piyasasına neden olabileceği konusunda uyardı.

CNBC haberine göre, Citi analistleri de dahil olmak üzere bazı analistler, Ocak'ta hisse senedi piyasalarındaki çöküş ve Çin ile ABD'den gelen zayıf veriler nedeniyle bu yıl küresel ekonomi hakkında ayı görüşlere sahip.

Citi stratejistleri Perşembe günü yayınladıkları raporda, "Dünya kapalı devre bir ölüm sarmalına hapsolmuş gibi görünüyor." dedi.

Citi raporunda, "Güçlenen ABD doları, petrol/emtia fiyatlarının zayıflaması, dünya ticareti/petrodolar likiditesinin zayıflaması, gelişmekte olan piyasaların (ve küresel büyümenin) daha da zayıflaması... ve bu durumun tekrarı. Bu döngünün sonunda, petrole bağlı bir kıyamet, "ciddi ve eş zamanlı" bir küresel resesyon ve tam anlamıyla bir modern zaman ayı piyasası yaşanabilir." denildi.

Raporu yazan analistlerin başındaki isim Jonathan Stubbs, Citi makro stratejistlerinin 2016'da doların zayıflamasını beklediğini söylüyor. Citi stratejislerine göre, petrol fiyatları dibi görmüş olabilir, ki bu da tünelin sonundaki bir ışık sunuyor olabilir.

Stubbs, "Bu ölüm sarmalı kimsenin yararına değil. Rasyonel davranış, büyük olasılıkla, galip gelecektir" dedi.

Petrol fiyatları 2014 ortasından bu yana yaklaşık yüzde 70 düştü. Aynı dönemde, ABD doları, çeşitli para birimlerinden oluşan bir döviz sepeti karşısında yüzde 20 değer kazandı.

Dünya ekonomisi 2015'te yüzde 3.1 büyüdü. IMF, 2016 için yüzde 3.4, 2017 içinse yüzde 3.7 büyüme bekliyor. IMF tahminleri, halihazırda ekonomik sıkıntı yaşayan, Brezilya, Rusya ve bazı Orta Doğu ülkeleri gibi ülkelerde kademeli bir iyileşmeye yönelik beklentiyi yansıtıyor.

Tam aksine, Citi, geçtiğimiz ay revize ettiği rakamlara göre, küresel ekonominin 2016'da sadece yüzde 2.7 büyümesini bekliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)