E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeks kur ve faize rağmen yükseliş trendinde---

Endeks kur ve faize rağmen yükseliş trendinde

Endeks kur ve faize rağmen yükseliş trendinde
27 Nisan 2015 - 09:10 borsagundem.com

Borsa İstanbul 100 endeksi geçtiğimiz hafta, kur ve faizle birlikte yükselişle kapandı

''Geçtiğimiz hafta kur ve faizlerde yaşanan yükselişe rağmen BIST100 endeksi haftayı %3,8 oranında kazançla 85.551 puandan kapattı. Mevcut kur ve faiz parametreleri ile endeks arasındaki uyumsuzluğu iki sebebe bağlayabiliriz.

Birinci sebep olarak Gelişmekte Olan Ülke borsalarıyla yaşanan negatif ayrışma ile BIST100'ün geride kalmasını düşünüyoruz. Son bir yıllık süreçte XU100/GOÜ endeksi ortalamadan 2,2 standart sapma uzaklaşmıştı. Dolayısıyla oluşan anomali sonrasında Borsa İstanbul'da ortalamaya dönüş eğilimi baskın gelmiş olabilir. Diğer taraftan, Dolar bazında da cazip seviyelerde olması endeksi destekleyen diğer bir etmen olabilir. Nitekim TCMB'nin Cuma günü açıkladığı Haftalık Sermaye Akımları verisine göre 17 Nisan ile biten haftada yabancılar 197mn USD alıcı olmuştur.

İkinci bir sebebin ise teknik bir hareket olabileceğini düşünüyoruz. Yaklaşık bir aylık bir sıkışmanın ardından, direnç seviyesini kıran endekste yukarı yönlü bir yükseliş eğilimi teknik bir hareketin başlayacağını akıllara getirmiş olabilir.  Şu aşamada geçtiğimiz hafta sonuna doğru oluşan iyimserlikle birlikte yaşanan sağlıklı yükselişin devam edeceğini ve haftanın ilk gününe endeksin alıcılı başlayacağını düşünüyoruz.

Teknik olarak 87.500 civarı hedefte kalmaya devam ederken, öncesinde Ocak-Mart %61,8 fibonacci düzeltme seviyesi olan 86bin seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde 87.500'e doğru yükseliş ivmesi hız kazanabilir. Olası geri çekilmelerde ise 84.800 destek seviyesi.

Yurtdışı piyasalara baktığımda, ABD borsalarında beklentileri karşılayan finansal sonuçların da etkisiyle S&P ve Nasdaq yeni zirveleri görmüş durumdalar. Bugün, yaklaşık 750 milyar USD piyasa değerinde olan Apple'in bilançosu takip edilecekken, piyasanın ilk çeyrek net kar beklentisi 12,5 milyar USD.  Öte taraftan, Yunanistan ve Eurogroup arasındaki diyalog sürecinden yine net sonuç çıkmazken görüşmeler devam etmekte. En azından ciddi sayılabilecek olumsuz bir tablonun gözlemlenmemesi ve Dolar'ın konsolidasyon sürecinde olması Avro/Dolar paritesinde 1,10 seviyesini gündeme getirebilir. Böyle bir hareket yurtiçinde de Dolar/TL'de olası geri çekilmeyi destekleyebilir. Aksi durumda, haftaya bir miktar zayıf bir görüntüyle başlayan Lira,  zayıflığını devam ettirmesi durumunda endeks üzerinde baskı oluşabilir. Bugün yurtiçinde hazine ihaleleri takip edilecektir. (sabit kuponlu ve tüfe endeksli devlet tahvili).''

ZİRAAT YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)