E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEuro Bölgesi tahvilleri kayıpta---

Euro Bölgesi tahvilleri kayıpta

Euro Bölgesi tahvilleri kayıpta
30 Haziran 2015 - 14:00 borsagundem.com

AMB’nin parasal genişlemesi Euro Bölgesi tahvillerinin tarihteki en kötü çeyrek dönemi kaydetmesini engelleyemedi

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) parasal genişleme (QE) programı Euro Bölgesi ülke tahvillerinin tarihteki en kötü çeyrek dönemlik performansı göstermesine mani olamadı.

Tahvillerdeki düşüş Nisan ayında AMB’nin satın alımlarının tahvil faizlerini sıfırın altına itmesinin ardından başladı. Yatırımcılar, bölgenin ekonomik görünümün iyileşmesi ile birlikte zayıflayan getirilerden uzak durmaya başladılar. AMB Başkanı Mario Draghi, bu ay yaptığı açıklama ile piyasaların artan volatiliteye alışması gerektiğini belirtti ve tahvillerdeki düşüşü daha da alevlendirdi. Öte yandan Yunanistan’daki son çalkantılar, güvenli varlık olarak görülen Almanya tahvillerini biraz talep sağlasa da çevre Avrupa tahvillerini zayıflattı.

Bank of America Merrill Lynch’in Euro Hükümet Endeksi’ne göre Euro Bölgesi tahvilleri yatırımcılara 29 Haziran itibarıyla bu çeyrek dönemde yüzde 5.7’lik bir kayıp getirdi. Endeks 1985’ten bu yana verileri takip ediyor. Almanya tahvilleri yüzde 16, Almanya tahvilleri yüzde 4.7, İspanya tahvilleri yüzde 6.4 geriledi.

Londra’daki TwentyFour Asset Management CEO’su Mark Holman, “10 yıl vadeli Almanya tahvilleri Nisan ayında 5 baz puan geriledi. Aynı zamanda AMB piyasaya aylık 60 milyar euroluk likidite sağladı. Daha olumlu büyüme görünümleri, daha iyi ekonomik sayılar geldiğini görüyoruz. Bu 5 baz puanlık tahvil faizi düşüşü ile uyumlu mu? Kesinlikle değil” dedi.

AMB, QE programına başladığı 9 Mart ile 26 Haziran tarihleri arasında yaklaşık 194 milyar euroluk tahvil alımı gerçekleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)