E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed fiyatlaması küresel piyasalarda baskı unsuru---

Fed fiyatlaması küresel piyasalarda baskı unsuru

Fed fiyatlaması küresel piyasalarda baskı unsuru
05 Ağustos 2015 - 09:21 borsagundem.com

Fedi'in faiz artışında Eylül ayı ihtimalinin güçlenmesi piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor

Yatırım Finansman Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende yurt dışı piyasalar, ekonomik veriler, yurt içi siyasi gelişmeler ve döviz incelenerek beklentiler açıklandı.ç

Raporda yer alan değerlendirmeler şöyle:
   
"YABANCI TAKASI 2014 EYLÜL'DEN BU YANA EN YÜKSEKTE

Güne yükselişle başlayan BIST-100 endeksi, 77.805-78.753 aralığında dalgalanarak, gün sonuna doğru gelen tepki alımları ile beraber %0,09’luk oldukça sınırlı bir değer artışı ile 78.235 seviyesinden kapandı. 2,76 milyar TL seviyesinde gerçekleşen ZAYIF hacim ve %65 seviyesinin üzerine çıkan yabancı takas oranı (T+2) dikkat çekiciydi. Yabancı takas oranı böylece son 7 gündür gösterdiği sert yükselişle beraber 2014 Eylül’ünden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

FED'İN FAİZ KARARI
   
Atlanta Fed başkanı Dennis Lockhart’ın ABD basınına vermiş olduğu demeçte “Fed’in Eylül ayında faizleri artırmaya yakın olduğu” ifadesi, USD’nin diğer para birimlerine karşı değer kazanmasına neden oldu. Açıklamalarla beraber Dolar endeksi (DXY) 98 seviyesinin üzerine çıkarken, Euro/Dolar paritesi 1,09’un altına gevşemiş durumda. USDTRY’de ise 2,77’nin üzerinde hareketlerin hız kazanarak 2,79 seviyesini test edildiğini görüyoruz. Dün parti başkanlarının yaptığı açıklamalar ile birlikte siyasi risk priminin de artış gösterdiği TL tarafında, diğer gelişen para birimlerinden daha yüksek bir değer kaybı olduğu göze çarpıyor. Bu nedenle bugün açılış sonrası, olası bir satış baskısına karşı dikkatli olunması gerektiğini düşünüyoruz.
   
VERİ AKIŞI

Dün veri akışı olarak zayıf bir gün geçirsek de, yurtiçinde siyasilerin yaptığı açıklamalar fiyatlamalarda esas belirleyici oldu ve volatiliteyi artırdı. CHP ve MHP’nin demeçleri sonrası piyasalarda “erken seçim” olasılığının artışı, fiyatlamalara da satış baskısı olarak yansıdı. CHP koalisyon konusunda, “AK Parti ile arasında halen görüş ayırlıkları olduğunu ve son kararın genel başkanlarda olacağını” ifade etti. Reuters’ın haberine göre MHP’nin “Kasım’da seçim olması şartıyla AK Parti azınlık hükümetine destek vereceği” ifadelerine karşın MHP cephesinden bu açıklamalar yalanlandı. 
   
Özellikle Cuma günü Moody’s’in yapacağı kredi notu değerlendirmesi öncesinde siyasi ve jeopolitik risklerin, beklentileri NEGATİFe döndürebileceği olasılığına karşı temkinli olunması gerektiğini düşünüyoruz. Moody’s’ten görünüm ve kredi notunda (Yatırım Yapılabilir Seviye olan “Baa3” – “negatif”) değişiklik beklenmiyor. Ancak söz konusu riskler, bu toplantı için olmasa da 4 Aralık’ta yapılması beklenen son toplantı açısından sorun teşkil edebilir.
 
GÜNÜN EKONOMİK VERİLERİ
 
Bugün ABD’de saat 15:15’te açıklanacak olan Temmuz ayı ADP Özel Sektör İstihdamı (ADP) verisinin önemi, dün Lockhart’ın açıklamasında “istihdam piyasasındaki verilere bakılacağı” ifadesinden sonra iyiden iyiye artmış durumda. Fed’in son toplantıda istihdam piyasasına yaptığı vurgu, Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisine öncü kabul edilen ADP’nin fiyatlama etkisinin güçlü olacağına işaret ediyor. Temmuz ayında 220 bin kişi artış göstermesi beklenen ADP verisinin tahminleri aşması sonrasında, Faiz artışında Eylül ayı ihtimalinin güçlenmesi üzerinden DXY’de 99,75 seviyesine doğru hareketler görülebilir. Bu durum gelişmekte olan piyasalarda OLUMSUZ fiyatlamalara neden olacaktır. Ayrıca yine bugün ABD (saat 16:45) ve Avrupa’dan (Saat 10:55 – 11:00) gelecek İmalat Dışı PMI verileri, parite özelinde takip edilmelidir.
   
DIŞ PİYASALAR

Dış piyasalarda ise karışık bir görünüm hakim. Asya piyasalarında Çin, diğer kıta borsalarına göre ayrışarak fiyatlanmaya devam ediyor. Asya’da tepki alımları etkili olurken, Çin’de %2 civarında geri çekilmeler söz konusu. Hafif satıcılı kapanan ABD piyasalarında Dow Jones ve S&P vadelileri satıcılı seyrederken, Nasdaq vadelileri bilanço döneminin etkisiyle pozitif ayrışmaya devam ediyor. Karışık kapanışlar gösteren Avrupa piyasalarının alıcılı açılması bekleniyor.

DÖVİZ KURLARI  
 

Güne 2.79 seviyelerine kadar yükselen Dolar kurunun yarattığı baskı ile satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 77.700 desteğini yakında takip etmeye devam ediyoruz. Son günlerde bu seviyenin üzerinde tutunan endekste 77.700 desteğinin kırılması durumunda gevşeme eğilimi hız kazanabilir. Bu nedenle mevcut pozisyonları bu desteğin altında azaltmanın yararlı olacağı kanaatindeyiz. Olası geri çekilmelerde ise 77.200 ve 76.600 seviyeleri sırası ile alt destek konumunda olacaktır." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)