E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed kararı açıklandı---

Fed kararı açıklandı

Fed kararı açıklandı
29 Temmuz 2015 - 21:09 borsagundem.com

Faiz artışının değerlendirildiği Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından Fed'in faiz oranlarını değiştirmediğini ifade edildi

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklendiği gibi mevcut seviyesinde tutma kararı alırken, ilk faiz artışına ilişkin ipucu vermedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) sona eren iki günlük temmuz toplantısının sonuç bildirisi yayımlandı.

ABD ekonomisinin son aylarda ılımlı derecede büyümeyi sürdürdüğü belirtilen bildiride, işgücü piyasasındaki iyileşmenin de güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlikle sürdüğü kaydedildi. 

Tüketici harcamaları ve konut sektörünün de güçlenmekte olduğuna işaret edilen bildiride, enflasyonun ise önceki dönemlerde gerileyen enerji fiyatları nedeniyle hala Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyrettiği vurgulandı. 

FOMC'nin politika faiz oranını değiştirmeme kararını, oy birliğiyle aldığı toplantının bildirisinde, şu ifadelere yer verildi: 

"Komite, federal fon faiz oranını, tam istihdam ve fiyat istikrarında kaydedilen ilerlemeyi desteklemek için yüzde 0-0,25 aralığındaki mevcut seviyesinde tutmanın uygun olduğu görüşünü teyit etti. Komite, bu oranı ne kadar süre koruyacağına, tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine yönelik ilerlemeyi değerlendirerek karar verecek. Bu değerlendirme, işgücü piyasasına ilişkin şartlar, enflasyon göstergeleri ve beklentileri, finansal ve uluslararası gelişmeleri de içeren birçok veriyi göz önüne alacak."

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artışına başlama kararının alınabileceği bu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyecek. 

Öte yandan, ekonomistler, temmuz ayı toplantı bildirisinin önceki metinlere çok yakın olduğuna dikkati çekti. Ekonomistler, FOMC'nin faiz artışına eylül toplantısıyla başlayıp başlamayacağı konusunda temkinli olduğunu ve bu nedenle net bir ipucu vermediğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • doğrusöz30 Temmuz 2015 00:25

    tg'ye mesaj. Yerden göğe kadar haklısın arkadaşım.. TV'lerde gün boyunca çan çan ötenlerin (bazı gerçekten saygın isimler dışında) şöyle adamakıllı yorum yapan ve doğruyu aktaranı pek az.. hepsi temcit pilavı gibi aynı şeyi tekrarlıyor, millet de bunları ciddiye alıyor.

  • tg29 Temmuz 2015 21:24

    9 yıldır artıramadığı faiz için, ekonomistlerin duruma gereğinden çok fazla anlam ve önem yüklüyor olmalarını anlamak mümkün değil. Max Aralık 2015 de sözü havada kalmaması için 15 baz puanlık bir artışa gidecektir büyük olasılıkla.Bunun da 3.ülkelerde etkisi son derece sınırlı olacaktır. Yani ekonomistlerin bu konu üzerindeki abartılı yorumları kayıkçı muhabbetinden başka bir şey değildir.