E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed negatif faiz mi uygulayacak?---

Fed negatif faiz mi uygulayacak?

Fed negatif faiz mi uygulayacak?
08 Şubat 2016 - 11:18 borsagundem.com

Stratejistler, BOJ ve diğer küresel merkez bankalarının Fed'in negatif faiz benimsemesi için kapı araladığını belirtti

Wall Street'in görüşüne göre, küresel merkez bankaları Fed'in negatif faiz uygulamasına geçmesi için kapıyı araladı.

Stratejistler, geçtiğimiz ay Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) büyüme ve enflasyonu tetiklemesi amacıyla faizleri sıfır seviyesinin altına çekmesinin ardından, Fed'in bir kriz durumunda gözden geçirebileceği seçenekleri değerlendiriyorlar. Bank of America Corp. ve JPMorgan Chase & Co.'ya göre dünyanın en büyük ekonomisinin geleneksel politika tedbirlerinin işlevsiz kalacağı ölçüde zayıflaması durumunda Fed, faizleri sıfır seviyesinin altına çekmeyi gözden geçirebilir. Böyle bir adım merkez bankasının eline, faizleri aniden sıfıra yakın bir seviyeye indirdiği ve ekonomiyi canlandırmak için tahvil alımına geçtiği kriz zamanına göre daha fazla araç bulunması anlamına gelir. 2012 yılında ise New York Fed araştırmacıları negatif faizlerin, bireyleri bankaya para yatırmaktan caydırarak finansal sistemi zayıflatmasının olası olduğunu belirtmişti.

New York'ta Bank of America faiz stratejisti Mark Cabana, “Hâlâ endişeliler, fakat eskisi kadar değil. Uygulandığı diğer ülkelerde ne kadar başarılı olduğunu ve piyasanın işleyişinde ters etki etmediğini gördüler” dedi.

Traderlarda bu ihtimali değerlendirmeye alıyor olabilirler. Bloomberg tarafından derlenen verikere göre ABD faizlerinin 2017 yılı sonuna kadar sıfırın altına inme ihtimali, Temmuz ayından bu yana en yüksek olan yüzde 13 seviyesine tırmandı. Tahminler LIBOR'a bağlı olmasıyla, bir miktar Fed faiz beklentilerini de yansıtıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)