Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed yine sahnede; yurt içi ve yurt dışı gelişmeler---

Fed yine sahnede; yurt içi ve yurt dışı gelişmeler

1 / 6
Fed yine sahnede; yurt içi ve yurt dışı gelişmeler
08 Temmuz 2015 - 09:12 www.borsagundem.com

10 Temmuz’daki 2 milyar euroluk hazine bonosu itfası nedeniyle dünkü bültenimizde bizim de belirttiğimiz gibi temerrüt riski artan Yunanistan’ın 5 gün süresi kaldı, dünkü liderler zirvesinden çıkan tek sonuç bu oldu. Yarına kadar Atina’nın yeni teklifini sunması ve Pazar günü de liderlerin bu teklifi görüşmesi bekleniyor. Liderlerin Atina’ya karşı tutumunun giderek sertleştiğini görüyoruz, bu da ABD vadelilerin bu sabah %0,7 ekside seyretmesine neden olsa da Pazar’a dek bir uzlaşmaya varılma umutlarıyla Avrupa’nın güne iyimser başlayabileceği bekleniyor. Yine de Yunanistan’ın önündeki yolun zorlu olması sebebiyle küresel piyasalarda en azından FED FOMC toplantısı tutanaklarını görene dek risk-off modunun devam etmesini beklemekteyiz.

Ve FED bu akşam FOMC tutanaklarıyla yeniden sahnede.. 16-17 Haziran toplantısı hatırlanacağı üzere Yellen’dan henüz faiz artırımı için şartların yeterli olmadığı açıklaması ve düşürülen büyüme projeksiyonları ile piyasa dostu bir tablo çizmişti. Tutanaklarda da bu vurguların ön plana çıkması durumunda risk iştahında Yunanistan kaygılarını dengeleyici iyimser etkiler görebiliriz. Yellen’ın sunumun dışında bazı şahin tonlamaların yer aldığı bir tutanak ise küresel piyasalarda Yunanistan’ın son 5 gününün kaldığı bildirilen ortamda devam eden risk-off modunu daha da artıracaktır beklentisi içindeyiz.

Yurtiçinde ise TBMM Başkanlık Divanı anlaşmazlığı ve koalisyon çalışmalarının geciktiği spekülasyonlarının tedirginlik yaratmaya başladığı ortamda Yunanistan etkisi görece sınırlı kalıyor. MHP ve HDP’nin model ve sayıda anlaşamaması sonucu AKP-CHP ve HDP’nin anlaştığı 18 üyeli modelin TBMM Genel Kurulu’na sunulacağı bildirildi. Bugün genel kurul bu kez Lübnan tezkeresini görüşmek üzere toplanacak. Partiler arası tansiyon, henüz hükümetin kurulmadığı ortamda, piyasaların koalisyon umutlarına zarar verdiği için bugünkü genel kurulun da stresi artırma ihtimali bulunuyor. Ayrıca başkanlık divanının kurulumu geciktikçe piyasalarda stres oluştuğu için konunun çözümü TL varlıklarda güç kaybı durumu için çok önemli. Ancak yine de Meclis başkanının tek parti oyuyla seçilmesi ve başkanlık divanı için anlaşmazlık nedeniyle koalisyon çalışmalarına başlanması durumunda da oynaklığın yeniden yükselişe geçme riski yerinde durmaya devam ediyor. Bugünün veri takviminde ise sanayi üretimi var, imalat PMI’lar pek parlak bir tablo çizmemişti, bu nedenle beklentilerin üzerinde gerçekleşen rakamların hem BIST hem de TL üzerinde olumlu yansımaları söz konusu olabilir. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)