E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar Rusya ile güçlenebilir---

Gelişen piyasalar Rusya ile güçlenebilir

Gelişen piyasalar Rusya ile güçlenebilir
08 Şubat 2016 - 08:39 borsagundem.com

Bank of America'ya göre, gelişen piyasalarda büyüme, Rusya'daki gerilemenin yavaşlaması ile güç kazanabilir

Gelişen piyasa ekonomilerinde büyüme bu yıl sürpriz bir kaynaktan hafif bir kuyruk rüzgârı alabilir: Rusya.

Bank of America küresel ekonomik araştırma müdürü Alberto Ades'e göre, Rudys 2016'da halen resesyonda olacak, ancak gayrı safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) daralmanın hızı yüzde 3.7'den yüzde 0.5'e düşecek. Rusya'nın yükünün azalması, gelişen piyasalarda 2015'de yüzde 4 olan olan büyümenin, bu yıl yüzde 4.2'ye çıkmasına neden olabilir.

Ades, "Rusya'nın gayrı safi yurtiçi hasılası gelişen piyasa GSYİH'sının göreceli olarak büyük bir parçasını oluşturuyor ve Rusya'nın göreceli olarak tutunması ve çok fazla daralmaması, gelişen piyasa büyümesinin geneline yardımcı olacak, zira büyümenin önünde engel oluşturmayacak," dedi ve "Rusya'dan bu yıl bir mucize beklemiyoruz, ancak durumun önceki kadar kötü olmaması iyi bir işaret" şeklinde görüş bildirdi.

Rusya'nın daralması 2015 yılında gelişen piyasa GSYİH'sının genelinde yaklaşık 15 baz puanlık bir düşüşe yol açtı. Ades'e göre, bu yıl bu etki 2 baz puana düşecek ve bu, Bloomberg'in takip ettiği 45 gelişen piyasa ekonomisi arasında en büyül değişikliği işaret ediyor. Ades, Rusya'nın 1.2 trilyon dolar büyüklüğündeki ekonomisinin, 28 trilyon dolarlık gelişen piyasa GSYİH'sının yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturduğuna dikkat çekti.

Rusya, geçen yılki yüzde 3.7'lik GSYİH daralmasından toparlanmada güçlük çekiyor. Petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve Ukrayna sorunu nedeniyle uygulanan yaptırımlar, dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya'yı olumsuz etkiledi ve yabancı sermaye çıkışını artırırken, tüketici talebinin daralmasına yol açtı. Rublenin Ocak ayında rekor düşük seviyelere inmesine yol açan petroldeki sert düşüş, Societe Generale SA'dan Credit Suisse AG ve Capital Economics'e, önemli finans kuruluşlarının Rusya ekonomisine ilişkin tahminlerini aşağı çekmesine neden oldu.

Bloomberg'in anketine katılan 38 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Rusya ekonomisinin 2016'da yüzde 0.8 daralması bekleniyor. Aralık ayındaki tahminlerde, ekonominin üçüncü çeyrekte büyümeye dönmesi bekleniyordu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)