E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGözler Ocak ayı enflasyonunda---

Gözler Ocak ayı enflasyonunda

Gözler Ocak ayı enflasyonunda
27 Ocak 2015 - 17:09 borsagundem.com

Kuvvetli baz yılı etkisiyle Ocak’ta yıllık enflasyonun düşmesi bekleniyor

''TCMB bugün yayımladığı yılın ilk enflasyon raporunda 2015 yılsonu enflasyon tahmini 0,6 puan aşağı çekerek %5,5 olarak belirledi. Tahmindeki aşağı yönlü güncelleme, kur geçişkenliğinin azalan etkisine, gıda enflasyonunun tarihsel ortalamalara geri dönmesi varsayımına ve petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlandı. 2016 yılsonu enflasyonu ise %5 olarak öngörüldü.

Enflasyon tahmininde kullanılan varsayımlara bakıldığında, ithalat fiyatlarındaki %3,3’lük azalma beklentisinin %-7,3’e güncellendiği ve yıllık ortalama petrol fiyatlarını 92 dolardan 55 dolara düşürüldüğü görülüyor. Öte yandan gıda enflasyonu konusunda TCMB’nin ihtiyatlı duruşunu koruduğu ve yıl sonu gıda enflasyonunu %9’da koruduğu anlaşılıyor.

Yıllık enflasyonun 2015’in ilk yarısında kuvvetli baz etkisinin de katkısıyla %5’lik hedefe yakınsayacağını düşünen TCMB, ilk 8 aydaki olumlu baz etkisinin yılın kalanında tersine etki edeceğini ve enflasyonun kısmen yükselerek yılı %5,5’de kapatacağını öngörüyor.

Öte yandan, Hükümete gönderdiği açık mektupta TCMB, kur geçişkenliğini ve olumsuz hava şartlarının etkisiyle artan gıda grubu fiyatlarını 2014 yılında enflasyon hedefindeki sapmanın ana nedenleri olarak ortaya koyuyor. 2014’ün ikinci yarısında ithalat fiyatlarındaki görece daha ılımlı seyre rağmen kur geçişkenliği sapmanın 1,4 puanını açıklarken, artan gıda fiyatlarının olumsuz katkısı1,2 puan oldu.

Büyüme cephesinde ise geçen yılın son çeyreği itibariyle iç talepte ılımlı bir toparlanma olacağı varsayılıyor. Benzer şekilde 2015 yılında büyümenin iç talep kaynaklı olması, ana ihracat ortaklarımızdaki zayıf toparlanma ve komşu ülkelerdeki jeopolitik risklerin devam etmesiyle nedeniyle ise dış talebin katkısının sınırlı kalması bekleniyor. Ayrıca, hava ve yağış koşullarına bağlı olarak tarım katma değerinde düzelme bekleyen Merkez Bankası bu durumun büyümeyi destekleyecek bir unsur olduğunu belirtiyor.

Piyasalar ilk başta, Başkan Başçı’nın enflasyonda ve beklentilerde iyileşme olmadan TCMB’nin parasal duruşunun sıkı kalacağına yönelik açıklamasına olumlu tepki verdi. Ancak, sonrasında Başçı’nın 3 Şubat’ta açıklanacak Ocak ayı enflasyonundaki yıllık düşüşün 1 puandan fazla olması (%7,17’nin altı) durumunda 4 Şubat’ta politika faizinde bir indirimin tartışılacağı erken PPK toplantısına gidilebileceğine yönelik açıklaması piyasadaki olumlu seyri tersine çevirdi.

Son açıklama gözleri Ocak enflasyonuna çevirdi. Kuvvetli baz yılı etkisiyle Ocak’ta yıllık enflasyonun düşeceğini öngörüyoruz. Ancak düşüşün miktarı gıda enflasyonuna bağlı olacak. Hesaplamalarımıza göre, gıda enflasyonu nedeniyle yıllık enflasyon Ocak’ta %6,7 ile %7,2 arasında olacak. Tahminimizin 1 puan veya sınırlı oranda üzerinde bir düşüşe işaret etmesi ve Başkan Başçı’nın Ocak enflasyonunda gıda fiyatlarının beklendiği kadar olumsuz bir resim çizmeyebileceğine yönelik görüşü hesaba katıldığında Şubat’ta erken bir PPK toplantısının ihtimal dâhilinde olduğunu düşünüyoruz.''
İş Yatırım Araştırma

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)