E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGübre ve yemde KDV kalkacak o sektörler canlanacak---

Gübre ve yemde KDV kalkacak o sektörler canlanacak

Gübre ve yemde KDV kalkacak o sektörler canlanacak
26 Kasım 2015 - 09:06 borsagundem.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gübre ve yemde KDV'nin kalkacağını açıklaması ile birlikte beyaz et ve gübre sektöründe hareketlilik olabilir

Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. hükümet programında yemde ve gübrede KDV'nin kaldırılacağı açıkladı. Söz konusu gelişmenin gübre şirketleri üzerine bir kaç farklı açıdan etkileri olabileceğini düşünüyoruz. 
1.    Seçim çalışmaları sırasında da dile getirilen KDV indirimi, yurtiçi gübre talebinin bir miktar ötelenmesine sebep olmuştu. Düzenlemenin 2016 yılında devreye gireceği düşünülürse yılın geri kalanında da zayıf gübre talebine neden olabilir. Bu da Gübre 
şirketleri için zayıf bir 4Ç geçirilmesi anlamına gelecektir. Diğer taraftan talep kayması 2016 yılında 2015'e göre daha yüksek satış hacimlerinin oluşmasına neden olabilir. 
2.    Gübre alıcıların fiyat hassasiyeti olduça yüksek. Dolayısıyla KDV indirimin fiyatlar üzerindeki düşüş etkisinin gübre talebini genel anlamda olumlu etkilemesi muhtemel görüyoruz. Bunun ise sektörün gübre satış hacimlerini  olumlu etkilemesi beklenir.
3.    Geçmiş dönemlerde farklı sektörlerde yapılan KDV ayarlamaları, satıcıların vergisiz fiyatlarda artış yapması sonucunu doğurmuştu. Gübre sektöründe de yaratılacak olan KDV avantajının bir kısmının (talep koşullarının uygun olması durumunda) şirketler tarafından 
vergisiz fiyatlarda artış imkanı yaratması ve böylece şirket kar marjlarında artışlar görülmesi muhtemel.
4.    Gübre şirketleri tarafından üretim sürecinde kullanılan hammaddeler üzerindeki KDV'nin korunması durumunda, ürünlerdeki KDV indirimi gübre şirketlerinde ek işletme sermayesi ihtiyacı  yaratacaktır.  KDV beyanının bir ay geriden gelmesi ve KDV alacağının da bir ay sonra tahsil edileceği varsayımıyla şirketler için ortalama 2 aylık  hammade alımlarındaki KDV maliyeti kadar ek işletme sermayesi oluşabileceğini düşünüyoruz. 
5.    Hammadde alımında KDV'nin devam etmesinin, hali hazırda üretim sürecinde maliyet avantajı olan yabancı üreticilerin lehine, yerli üreticinin ise rekabet avantajını olumsuz etkilemesi nedeniyle aleyhine bir sonuç doğurabilir.  Bu da gübre ithalatının daha cazip 
hale gelmesine neden olabilir.
6.    Yem'deki KDV'nin kaldırılması, üretim sürecinde en büyük maliyet kalemi yem olan beyaz ve kırmızı et üreticilerinin lehine bir gelişme olacaktır. Ancak beyaz et tarafında mısır ve soyanın (özellikle soyanın) önemli bir kısmı ithal edilmesi nedeniyle sektörün KDV'den çok gümrük vergilerine duyarlı olduğu, bu nedenle KDV indiriminin etkilerinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz."

Vakıf  Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • turizm..26 Kasım 2015 09:55

    turizm de KDV desteği gelmeli. Rusya ile çatışma sektörü çok olumsuz etkiler. telafi edilmeli

  • ali26 Kasım 2015 09:14

    tekfen de bi cacık olmaz. çünkü spekülatör ü 10 numara bir çok kalite li.yönetim de bir o derece .anladınız yani.söze gerek yok.herkes baksın anlar.